‘NEVJEROJATNO‘

Znanstvenici zapanjeni najnovijim podacima o globalnim temperaturama: ‘Potpuno ludo!‘

Ilustracija: Karta svijeta koja pokazuje rast temperatura tijekom prošlog ljeta - hladnijeg od ovog iza nas

 Profimedia/
Klimatolozi kažu da su globalno zagrijavanje i El Niño glavni uzroci porasta temperatura

"Zapanjujuće i potpuno ludo."

Tako je jedan znanstvenik komentirao otkriće da su globalne temperature u rujnu dosegle novi rekord, piše The Guardian.

Najtopliji rujan u povijesti došao je nakon najtoplijeg kolovoza i najtoplijeg srpnja, s tim da je potonji ujedno i najtopliji mjesec u povijesti. Visoke temperature koje su zabilježene tijekom tih mjeseci kumovale su toplinskim udarima i požarima koji su zadesili neke dijelove svijeta.

Temperature u rujnu 2023. godine bile su od prethodno najviših rujanskih veće za 0,5 celzijusa, što je najveći dosad viđeni skok. Rujan je ove godine bio 1,8 celzijusa topliji od predindustrijskih razina. Podaci koje su prikupili europski i japanski znanstvenici potvrdili su spomenuti skok.

Vrućine su prouzročili staklenički plinovi koje čovjek nastavlja izbacivati u atmosferu te el niño, prirodni fenomen povezan s promjenama klime u tropima koji u inače suha područja Južne Amerike donosi vlažno i kišovito vrijeme, a sušno razdoblje u područje Indonezije. Novija su istraživanja pokazala da se ta pojava očituje u nepravilnim razmacima od tri do pet godina kao anomalije u temperaturi oceanske vode (za dva do osam celzijusa toplije) i u strujanjima vjetrova na dijelu Tihog oceana zapadno od obala Čilea i Perua.

Znanstvenici navode da je tijekom protekle tri godine u Tihom oceanu trajala la niña, anomalno klimatsko stanje suprotno od el niña. Dok traje la niña, pasati pušu velikom snagom preko cijeloga Tihog oceana. Pritom potiskuju površinski sloj oceana niz vjetar i uzrokuju uzlazno strujanje u moru i snižavanje površinske temperature u središnjem i istočnom dijelu Pacifika.

The Guardian navodi da je gotovo sigurno da će 2023. biti najtoplija godina u povijesti, a da bi je 2024. mogla nadmašiti jer je učinak el niña obično najjači u drugoj godini njegovog djelovanja.

"Rujan je bio, po mom profesionalnom mišljenju, zapanjujuć i potpuno lud", rekao je klimatolog Zeke Hausfather iz neprofitne neovisne znanstvene organizacije Berkeley Earth.

Mika Rantanen, istraživač klimatskih prilika na Zemlji pri Finskom meteorološkom institutu, rekao je da ne može shvatiti kako jedna godina, 2023., može biti toliko toplija od prethodnih.

Profesor Ed Hawkins sa Sveučilišta u Readingu u Engleskoj rekao je da ovoljetne vrućine bile "nevjerojatne".

Samantha Burgess iz Copernicus službe za klimatske promjene Europske unije rekla je da su temperature koje su izmjerene u rujnu atipično visoke za taj mjesec. "Ova će godina biti najtoplija dosad, za 1,4 celzijusa toplija od predindustrijskih prosječnih temperatura. Dva nas mjeseca dijele od održavanja konferencije o klimi Cop28 koju organiziraju Ujedinjeni narodi i mislim da se hitno mora krenuti s ambicioznim reakcijama na klimatske promjene", dodala je Burgess.

Francuska, Njemačka i Poljska ove su godine zabilježile rekordne vrućine. Temperature koje je ovoga rujna zabilježila Velika Britanija izjednačile su rekordne koje su zabilježene 2006. godine. Britanija temperature mjeri od 1884. godine.

Klimatologinja i spisateljica Joelle Gergis rekla je da su neki dijelovi Australije u rujnu zabilježili rekordno visoke temperature, s tim da su one u nekim dijelovima bile i tri do pet puta više prosječnih. Dodala je da će pojedine regije zadesiti i suše. "Ljeto će biti brutalno".

Klimatolog Zeke Hausfather rekao je da su globalno zagrijavanje i el niño glavni uzroci porasta temperatura, ali da su i drugi faktori poput erupcija vulkana doveli do manjih povećanja temperatura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:35