STRATEŠKI PARTNER NA VIDIKU

INVESTICIJSKI FOND IZA KOJEG STOJI ŠEIK IZ ABU DHABIJA ŽELI PETROKEMIJU Interes potvrdila Vlada i tvrtka Borealis

Div iz Linza posluje u 120 zemalja, a u većinskom je vlasništvu investicijskog fonda iz Abu Dhabija i austrijskog OMV-a

Jedini ozbiljni interesent za strateškog partnera kutinskoj Petrokemiji je austrijsko-abudabijska tvrtka Borealis iz Linza. Neslužbenu potvrdu te informacije Jutarnji list je dobio iz dva neovisna izvora, jednoga bliskog Borealisu, a drugog iz krugova hrvatske Vlade.

Vlada je inače na telefonskoj sjednici u utorak donijela odluku kojom je Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) dala suglasnost da sudjeluje u raspisanoj dokapitalizaciji Petrokemije tako da država ukupno zadrži udjel veći od 50 posto.

Zadržavanje udjela

Trećom točkom te odluke Vlada je zadužila nadležna državna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera Petrokemije d.d. sukladno važećim zakonskim propisima. Republika Hrvatska će i nakon pronalaženja strateškog partnera u Petrokemiji zadržati vlasnički udjel od najmanje 25 posto plus jednu, “zlatnu” dionicu. O tome su se Vladini pregovarači, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, dan prije usuglasili s čelnicima sindikata i braniteljskih udruga koje djeluju u Petrokemiji. Nakon pokrića gubitaka 15. srpnja ove godine, temeljni kapital Petrokemije iznosi 568 milijuna kuna, a dokapitalizacijom bi se trebao povećati za 187 do 250 milijuna kuna, od čega će država uplatiti do 94,9 milijuna kuna.

Cijena dionica

Za koliko će novca država uspjeti prodati strateškom partneru svojih oko 25 posto udjela u Petrokemiji, doznat će se nakon prikupljanja ponuda. Posljednja cijena Petrokemijinih dionica na Zagrebačkoj burzi je 222 kune, što znači da bi trenutna tržišna vrijednost jedne četvrtine dokapitalizirane Petrokemije mogla biti oko 190 milijuna kuna.

Sa 7,55 milijardi eura prihoda u 2012. Borealis je 18 puta veća tvrtka od Petrokemije, a po broju zaposlenih je više nego dvostruko veća. Po dobiti se te dvije tvrtke ne mogu uspoređivati: Borealis je lani imao 480 milijuna eura profita, a Petrokemija 187,2 milijuna kuna gubitka.

Borealis je petrokemijski div s operacijama u 120 zemalja svijeta. Sa 64 posto kapitala njegov je većinski vlasnik investicijski fond Abu Dhabija International Petroleum Investment Company (IPIC), a preostalih 36 posto drži austrijska naftna kompanija OMV. Borealis, kroz joint venture s Abu Dhabi National Oil Company, nudi usluge i proizvode po svijetu zajedno s tvrtkom Borouge, koja proizvodi žice i kabele, plastične dijelove automobila...

Poželjan partner

Kako doznajemo od izvora bliskog Borealisu, kutinska Petrokemija već dulje surađuje s tom austrijsko-abudabijskom tvrtkom. Borealis bi Petrokemiji mogao biti poželjan strateški partner jer mu cilj nije samo zauzimanje hrvatskog tržišta nego i proizvodnja u Hrvatskoj s obzirom na to da ima veliko vlastito tržište za distribuciju Petrokemijinih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31