VELIKA POTRAGA

PANIKA U HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI Zamjeniku guvernera Borisa Vujčića lopovi su ukrali laptop! Je li u njemu imao tajne podatke?

Bi li moglo biti štetnih posljedica za hrvatski bankarski sustav može se samo spekulirati
 Cropix

Već skoro mjesec dana zagrebačka policija pokušava pronaći laptop Damira Odaka, viceguvernera Hrvatske narodne banke, koji su nepoznati provalnici odnijeli iz njegove kuće prije više od 20 dana.

Ukrali i kartice

Informaciju o provali i krađi policija nije objavila u svojim redovitim izvješćima pa jučer nismo mogli dobiti ni službenu potvrdu na naš upit, no kako Jutarnji neslužbeno doznaje od izvora bliskih istražiteljima, 18. veljače ove godine opljačkana je kuća viceguvernera HNB-a Damira Odaka i ukradeno mu je računalo.

Uz računalo, provalnici su iz kuće koja se nalazi u podsljemenskoj zoni odnijeli i Odakove osobne isprave te kreditne kartice.

Damir Odak na mjestu je viceguvernera Hrvatske narodne banke od 17. srpnja prošle godine i zadužen je za Sektor bonitetne regulative i nadzor banaka.

Rođen je 1964. godine u Splitu, a nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu počinje raditi na zagrebačkom Ekonomskom institutu.

Profesionalni put

Ipak brzo prelazi u svijet bankara i zapošljava se u Trgovačkoj banci. Nakon kraćeg vremena postaje predsjednik Uprave te institucije. Na čelu banke je sve do njene prodaje Erste banci. Potom se seli u Zagrebačku banku, gdje je dobio zadatak širenja poslovanja u Bosni i Hercecegovini.

Nakon Zagrebačke banke Odak odlazi u Novu banku, gdje je predsjednik Uprave.

Godine 2005. Nova banka je prodana OTP banci, a Odak je izabran na čelo hrvatske podružnice te mađarske banke. Na tom mjestu ostaje punih šest godina. Banka posluje dobro, otvara veliki broj poslovnica, a tržišni udio joj raste iznad tri posto.

No, Odak smatra da ga Uprava nedovoljno nagrađuje za sve te uspjehe. U kolovozu 2011. godine iz OTP banke su priopćili da se Damir Odak “odlučio na profesionalnu promjenu nezadovoljan promjenama u sustavu nagrađivanja koji je OTP banka uskladila s direktivama ECB-a”.

Novi sustav nagrađivanja izravno je utjecao na interpretaciju ugovora između Banke i Damira Odaka kao predsjednika Uprave, a dvije strane “nisu uspjele dogovoriti obostrano prihvatljiv model nagrađivanja”. Na čelo banke je došao Mađar, a Odak je postao nezavisni investitor. Izdržao je manje od godinu dana.

Nakon promjene na čelu HNB-a, novi guverner Boris Vujčić ponudio mu je mjesto viceguvernera.

Štetne posljedice

- Ne pada mi na pamet to komentirati - rekla nam je jučer mlađa ženska osoba kada smo nazvali rezidenciju Odakovih te se predstavili i pitali za provalu. Rekla nam je također da se Odak trenutno nalazi na službenom putu u inozemstvu.

Koliko su dokumenti koje je Odak imao pohranjene na svom prijenosnom računalu važni za obnašanje njegove dužnosti, odnosno bi li, ako dospiju u krive ruke, moglo biti i štetnih posljedica za hrvatski bankarski sustav, može se samo spekulirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:27