TRANSGENIČKA UMJETNOST

FOTO Umjetnik 'odgajao' genetski modificirane miševe kako bi stvorio - mišjeg Elvisa Presleyja

 All That I Am

LONDON - Student na londonskom fakultetu Royal College of Art Koby Barhad postavio je nesvakidašnju umjetničku instalaciju, nazvanu “Sve što jesam”, koja u sebi kombinira genetiku, odgoj, psihologiju, te moderne komunikacijske tehnologije i industriju internet usluga. A sve to kako bi napravio - laboratorijskog miša modeliranog po kralju Rock’n’Roll glazbe Elvisu Presleyu.

Barhad je krenuo u projekt tako da je na eBayu kupio vlas Elvisove kose, potom je tu kosu poslao u laboratorij za genetičko sekvenciranje, gdje su tehničari identificirali znane markere za određene karakterne osobine, poput društvenosti, atletske sposobnosti, tendencije debljanju i ovisnosti. Naoružan s tom informacijom, Barhad je potom naručio proizvodnju transgeničkih miševa koji su posjedovali iste ili usporedive osobine.

No, eksperiment je tu tek započeo. Barhad je potom napravio okoliš za razvoj miševa čiji je cilj bio postići što je moguće sličnije uvjete onima u kojima je živio Presley.

Tako, da bi kopirao uvjete u kojima je Elvis odrastao, Barhad je napravio kutiju za miša u kojoj je bila zamjenska mišja majka (kako bi imitirao ‘utjecaj koji je Elvisova majka imala na njegov život’), i tamne, hladne uvjete (koji su simulirali siromaštvo u kojem je Elvis odrastao u Tupelu).

U jednom od kaveza nalazi se iskrivljeno ogledalo (koje predstavlja Elvisovu taštinu i prenapuhanu sliku o sebi), prostoriju punu igračaka i hrane (koja predstavlja obilje Elvisove rezidencije u Gracelandu), te konačno, pokretnu traku koja završava sa naglim padom (koja simbolički predstavlja njegovu smrt na vrhuncu uspona).

- Počeo sam projekt kada sam nabavio vlasi kose od Elvisa, princeze Diane, i JFK-a - svi su oni kulturne ikone koje su prerano umrle. Na taj način postali su mit, uzdizani su do točke na kojoj su postali utopijski model. Od njih troje, Elvis je utlimativni simbol količine (katkad bezumnog) truda koji ulažemo, kao društvo, kako bi ih održali na životu, rekao je Barhad o svojoj instalaciji.

- Uvijek me fascinirala potreba čovjeka da kvantificira i definira život. Bez obzira radilo se o biologiji ili fizici, filozofiji ili biografiji, psihologiji ili fikciji - od Frankensteina do ‘božje ćestice’. Dok sam stvarao planove za projekt, naišao sam na privatni laboratorij koji nudi miševe koji su ‘genetski modificirani prema vašim potrebama’. Od tada na dalje, jedino sam se pitao čiji model ponašanja želim dizajnirati. To me je odvelo na eBay, laboratorij za sekvenciranje DNA, te povijesnu i suvremenu behaviorističku znanost.

Upitan ima li pravo koristiti nečiji DNA na takav način, samo zato jer je dobio vlas nečije kose, Barhad priznaje da nije stručnjak ni za zakone ni za etiku.

- Moj je cilj privući pozornost na takva pitanja kako bi se mi, javnost, bolje pripremili za moralne dvojbe s kojima ćemo se u budućnosti morati suočavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:32