EMISIJA 'WORKING LIVES' U ZAGREBU

Milijunski auditorij BBC-ja uživat će u šparogama i mladom luku s Dolca

Povod BBC-jevu interesu je naš skorašnji ulazak u EU, a posjetili su i gostionicu Tip-Top
 Damjan Tadić/CROPIX

Tržnica Dolac već je godinama prvorazredna međunarodna medijska zvijezda. No scena jučer ujutro nadmašila je sva dosadašnja snimanja, uključujući i ono CNN-a. Naime, Kasia Madera, šarmantna voditeljica BBC -ja, snimala je na Dolcu emisiju iz serije “Working Lives”. Peteročlanu ekipu BBC-ja pak na tržnici je pratila ekipa Nove TV, HTV-a, a sve njih zajedno u kadar fotoaparata nastojao je ugurati fotograf Jutarnjeg lista. Zanimanje BBC-ja za hrvatsku svakodnevicu je logično. Povod je naše pristupanje Europskoj zajednici. Slikovita glavna gradska tržnica u najužem urbanom središtu atrakcija je koju medijski profesionalci iz svijeta brzo prepoznaju.

Zanatske radnje

Povjesničar Miro Bakrač, glasnogovornik Zagrebačkih tržnica, sa smiješkom je uglednim gostima predočio mijene koje donosi duh vremena. Gradnji Dolca tridesetih godina prošloga stoljeća prethodilo je rušenje dijela srednjovjekovne jezgre malih zanatskih radnji. Danas je Dolac zaštićena kulturna vrijednost nulte kategorije. Pritom vrlo živahna metropolitanska scena na kojoj se vrhunski profesionalni kuhari druže sa šmekerima laicima. U ponudi Dolca znalci znaju odabrati namirnice apsolutne prve klase.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Polićevih najblještaviji je proljetni štand na Dolcu, osobito za sunčanog dana kakav je bio jučer. Žarke zelene boje svježeg klorofila šparoga, blitve, mladog luka, mišance, lijepo uokvirenih žutilom domaćeg limuna i narančastim sjajem dalmatinskih naranči bile su za ekipu BBC-ja bonus. Snježanu su intervjuirali dobrih četrdeset minuta. Potom su se odlučili otići i na novo dobro Polićevih u Brezovici nedaleko od Zagreba. Večernje snimanje bilo je rezervirano za egzekuciju ponude Dolca. Gostionicu Tip top, poznatiju kao Blato, preporučili smo kao trenutno najveću gradsku ugostiteljsku temu. Preporod gostionica, mjesta na kojem se najrazličitiji gosti miješaju, od taksista do filmskih redatelja.

Kobasica od divljači

Za jelo dana šef kuhinje Christian Misirača odlučio se za sezonski povod. I sam svakodnevno odlazi na Dolac. Svježe divlje šparoge u društvu kobasica od divljači prelivene umućenim jajima na domaćem maslinovom ulju: izvanserijska fritaja, omlet kakvim bi se kuhari ponosili i u londonskim restoranima s tri zvjezdice Michelina. Christian je svoje majstorstvo opisao na tečnom engleskom - među ostalim godinama je radio u New Yorku, na samom Manhattanu. Vjerujem kako su mi vrlo iskreno kolege s BBC-ja procijenili da će zagrebačka emisija biti jedna od najatraktivnijih u seriji “Working Lives”. Emitirat će se u travnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:45