GURAT ĆE ULAGANJA I UKLANJATI ADMINISTRATIVNE PREPREKE

Vlada osnovala tri nove radne skupine: 'Niti jedan projekt neće ostati u ladicama činovnika'

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas osnovala tri nove radne skupine, koje bi trebale poboljšati gospodarsku klimu i ubrzati investicije.

Riječ je o radnim skupinama za javne i privatne investicije, te za fondove EU. One se osnivaju u okviru Koordinacije za gospodarstvo, koju vodi potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fonodva EU Branko Grčić.

- Jasno je da je problem investicija u posljednje četiri godine ključan problem ove države, ocijenio je Grčić, dodavši kako će se radne skupine sastajati na tjednoj bazi.

U opisu njihova posla bit će 'guranje' ulaganja, koja zapinju na brojnim administrativnim preprekama i poticanje investicija javnih poduzeća, kao i bolje iskorištavanje novca iz fondova EU.

VELIKE OLAKŠICE ZA PRIVATNE INVESTITORE Grčić: ‘Ako ne smanjimo birokraciju, teško ćemo privući ulagače!’

Grčić je demantirao tvrdnje da će se djelokrug novih radnih skupina preklapati s onim dviju lani osnovanih agencija – Agencije za investicije i konkurentnost i CEI-ja. Naprotiv, istakao je, te će agencije tek sada dobiti na značaju.

- Ovo je način da niti jedan projekt ne ostane u ladicama nekog činovnika, zaključio je Grčić.

Vlada prenijela potraživanja od dvaju klubova na Split i Osijek

Vlada je prenijela svoja potraživanja od dvaju klubova po osnovi poreznih potraživanja na gradove Split i Osijek.

U slučaju Splita, radi se o prijenosu potraživanja od Košarkaškog kluba Spli u iznosu od oko 23,1 milijun kuna. Prijenos tih potraživanja na Grad Split vrši se pod uvjetom da se KK Split preoblikuje u dioničko društvo, u kojem će Grad Split svoja potraživanja zamijeniti za vlasnički udio. U slučaju da se Split odluči riješiti svog vlasničkog udjela, 30 posto tako dobivenih prihoda dužan je uplatiti u državni proračun.

Pod istim uvjetima u dioničko društvo će se preoblikovati i Nogometni klub Osijek, od kojeg Ministarstvo financija potražuje nešto više od 7,6 milijuna kuna, koje je Vlada danas prenijela na Grad Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:15