RASKID NA RELACIJI SDP - SDA

'U OVOM TRENUTKU JA I JESAM I NISAM PREMIJER' SDP BiH više neće sudjelovati u radu federalne Vlade

 Marko Miščević / CROPIX

SARAJEVO - Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je u srijedu kako ni on niti bilo tko od ostalih ministara iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) više neće sudjelovati u radu federalne vlade.

"U ovom trenutku ja i jesam i nisam premijer", kazao je Nikšić kako ga je citirala bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Odluka SDP-a da praktično napusti federalnu vladu rezultat je sukoba koji je izbio u utorak kada je većinom glasova vlada usvojila izmjene poslovnika o radu vlade kojima je omogućeno da njezine sjednice osim premijera sazivaju i njegovi zamjenici.

Takve izmjene potaknuli su ministri okupljeni oko Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB) nezadovoljni činjenicom da je Nikšić rijetko sazivao sjednice vlade nakon što je u entitetskom parlamentu u veljači pokrenut postupak izglasavanja nepovjerenja.

Kriza federalne vlade rezultat je raskida koalicije između SDP i SDA do čega je došlo još u lipnju 2012. godine, ali od tada nisu uspjela nastojanja SDP-a da u vladu uvrsti ministre iz reda HDZ BiH i HDZ 1990.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:44