ULAZNICE POKRAJ JUGA!

ZZD poručio Boysima i Torcidi: 'Budite razumni, u Dinamu namjerno žele isprovocirati naš sukob!'

Navijače oba kluba, našeg Dinama ali i Hajduka pozivamo na dostojanstvo, ponos i razum. Prijatelji, ne nasjedajte na unaprijed smišljene provokacije! - poručuju u ZZD
 Ranko Šuvar/CROPIX

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo uoči najvećeg hrvatskog derbija poslala je još jedno priopćenje u kojem se upozorava na jednu nelogičnu stvar u režiji Dinamove uprave. Priopćenje donodimo u cijelosti:

U predvečerje još jednog derbija, utakmice koja se nekad u Hrvatskoj smatrala praznikom nogometa, a danas je zahvaljujući vodećim ljudima našeg nogometa tek još jedna utakmica u natjecanju na rubu regularnosti, dužni smo kao inicijativa običnih i obespravljenih članova Dinama reagirati na neke događaje koji su za sada u javnosti prošli potpuno nezapaženo.

U tjednu u kojem se hrvatsku javnost zabavljalo igrokazom o Vidinom otvorenom pivu instaliranjem Sammira u hrvatsku reprezentaciju, organizator subotnje utakmice, GNK Dinamo napravio je suludi presedan i odlučio ulaznice za istočnu tribinu na dan same utakmice prodavati isključivo u Jakićevoj ulici koja se nalazi s južne strane istočne tribine, prema Borongaju. Po prvi puta u povijesti našeg kluba, navijači Dinama neće moći svoju ulaznicu za istočnu tribinu kupiti na Maksimirskoj ulici. Za one neupućene, na južnoj tribini stadiona nalaze se gostujući, a u ovom slučaju Hajdukovi navijači, pa će tako navijači Dinama svoju ulaznicu kupovati na samo stotinjak metara udaljenosti od ulaza za gostujuće navijače.

Ovaj nevjerojatan potez nelegitimne uprave kluba može upućivati na dvije okolnosti: na sada već tradicionalno loš, zlonamjeran i glup organizacijski te marketinški potez kluba ili na namjeru potenciranja nereda kojima bi se fokus hrvatske javnosti i medija maknuo s najavljenog uvođenja sportske inspekcije i s ljudi odgovornih za trenutno stanje u hrvatskom nogometu (Mamić, Vrbanović, Štimac, Šuker). Fokus bi se tako po tko zna koji put planirano preusmjerio na huligane.

Također, gledatelje se dovodi u neravnopravan položaj time da se samo od domaćih navijača traže osobni podaci pri kupnji karata, dok Hajdukovi navijači karte mogu kupiti bez ikakvog problema. Navodna klupska "briga o sigurnosti" je zapravo bacanje prašine u oči i klupski izgovor za ušutkavanje oporbe na stadionu te dokaz daljnje sprege nelegitimne uprave GNK i dijela državnog represivnog aparata.

Podsjećamo da je prema čl. 5. st. 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, organizator športskog natjecanja dužan procijeniti mogućnosti izbijanja nereda i nasilja na športskom natjecanju te poduzeti mjere radi njihovog sprječavanja i suzbijanja. Također, prema st. 3. istog članka, organizator športskog natjecanja dužan je postupati po nalogu policije glede poduzimanja mjera sigurnosti u postupku pripreme, organiziranja i održavanja športskog natjecanja. Zbog svega navedenog, pozivamo policiju da naloži organizatoru utakmice da upotrijebi zdrav razum i prodaju ulaznica za subotnju utakmicu organizira na uobičajenim prodajnim mjestima.

Navijače oba kluba, našeg Dinama ali i Hajduka pozivamo na dostojanstvo, ponos i razum. Prijatelji, ne nasjedajte na unaprijed smišljene provokacije! Ne nasjedajte na smišljeno dizanje tenzija između navijača naša dva najveća kluba. Ne dozvolite da od nas rade pijune u svojoj igri nelegalnosti i isisavanja novca iz hrvatskog nogometa.

Ne dozvolite da Sammira gurnu kao štit ispred sebe, što god mislili o njemu ipak je samo čovjek kojem je nogomet posao, a u ovom slučaju ne služi ničem drugom nego skretanju pažnje s njihovog lopovluka. U strahu od zajedničke poruke s tribina svih hrvatskih stadiona služe se najpodlijim smicalicama i podmetanjima, a iz iskustva znamo da im niti izazivanje nereda nije strano, ne bi li ispod radara mogli nastaviti sa silovanjem hrvatskog nogometa.

Zaključno, apeliramo na institucije pravne države, prije svega Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, da što prije krene u raščišćavanje nelegalnosti, nepotizma i kriminala u našem nogometu, jer sadašnje je stanje doseglo točku s koje nema povratka. Ili ćemo očistiti naš nogomet od kukolja i postaviti zdrave temelje za napredovanje kao što je ne tako davno to učinila vlast u Poljskoj, ili ćemo ostati balkanska krčmica u kojoj nogomet služi za bogaćenje nekoliko obitelji.

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05