IZLOŽBA U GALERIJI KONTURA

U životu talentiranog Stipana Tadića žene imaju važnu ulogu

 Bruno Konjević/CROPIX

Stipan Tadić mladi je autor koji je tek završio studij, stoga ne treba čuditi raspon kvalitete i stilova u njegovu stvaralaštvu.

Isto tako, ne čudi ni medijski interes za njegovu izložbu “Žene” u galeriji Kontura: ovo je Tadićev prvi samostalan nastup nakon što je oduševio diplomskim radom na Likovnoj akademiji, portetom 555 osoba koje poznaje (i jednim psom), koje je smjestio u gledalište HNK.

Ovaj je umjetnik tehnički izuzetno vješt, mnogo radi, neprekidno crta, a njegovi se dnevnički crteži mogu pratiti i na blogu.

Baka u bolnici

Protagonistice su slika novog ciklusa, kako i sam naslov izložbe kaže, žene: njegova baka, prijateljice, kolegica s fakulteta, kolegica s kojom dijeli atelje, sestra, djevojka, nepoznate žene...

Najjdojmljivija slika na izložbi portret je umjetnikove bake u bolnici. Sliku nose gradacije bijele boje, a na toj je slici jak u detaljima, primjerice kad oblikuje bakine ruke. Najmanje gledatelju pruža akt njegove prijateljice, ispružene na krevetu, gdje umjetnik pokazuje samo svoje tehničko umijeće i ništa više od toga.

Ne uklapa se

Upečatljiva je slika naslovljena “Stipan i babe” koja pokazuje hrpu postarijih žena prikazanih iz profila, pomalo i karikaturalno, a jedino muško lice među njima je umjetnikovo. Na njegovu je licu očaj. - To je priča o ljudima koji, dok ja razmišljam o svojoj sljedećoj slici, pričaju priče koje mene uopće ne interesiraju, to se događa, primjerice, dok se vozim u tramvaju. Slika priča o tome kako sam u svakodnevici kao umjetnik često okružen ljudima među koje se ne uklapam - kaže Tadić.

Teme za koje se interesira širokog su spektra: tu su, primjerice, prostitutka kojoj je netko odrubio glavu, na slici “Trač” tri prijateljice tračaju, slika “Suvremeni ples” prikaz je mladića koji zavodi pripitu djevojku uz, očito, senzualni ples.

Trash estetika

Neke se od tih slika oslanjaju na estetiku horor filmova ili erotskih časopisa iz 80-ih. Neki su prizori zamišljeni kao hommage velikim slikarskim prethodnicima Degasu, Courbetu ili Lucasu Cranachu. Sve su slike uokvirene u starinske okvire, a pojedine je izradio sam umjetnik.

Svakako treba na YouTubeu pogledati i kratki video koji poziva na izložbu, a koji je u trash estetici 80-ih snimio Tadićev generacijski kolega Luka Hrgović .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:46