UHIĆEN NA GRANICI

VIDEO: HRVAT U TURSKOJ PAO SA 717 KG HEROINA VRIJEDNIH 310 MIL. KUNA! Švercao ga u perilicama za suđe

To je najveća zapljena droge u Turskoj. Hrvata D. N. čeka i do 10 godina robije u zloglasnim zatvorima

Granični prijelaz Hamzebejli - Lesovo, dva sata ujutro.

Turski granični policajci zaustavljaju teretnjak koprivničkih registracija i izdvajaju ga iz kolone. Vozač im pokazuje papire i deklaraciju - u prikolici su, piše, perilice za suđe i LCD televizori. Vozač ih je ukrcao u Istanbulu, a preko granice u Lesovu želio je ući u Bugarsku, pa prema Bosni i Hercegovini, koja mu je krajnja destinacija.

Carinici mu ne vjeruju.

Uskoro na granicu stižu policijski psi za detekciju narkotika, i počinje pretraga kamiona. Vozaču, Hrvatu D. N., odjevenom u crvenu majicu kratkih rukava, službenici odmah naređuju da uparkira kamion u obližnji hangar. Kamion se sporo vuče, kao da ne želi dalje. Vozač je izbezumljen, ne gleda kuda vozi, već stalno motri prema policajcima. Jedan od službenika kamerom snima pretragu.

Dvojica skidaju plavu ceradu i posebnim rendgen aparatom pregladavaju teret. Prikolica je puna bijele tehnike i LCD televizora, ali u jednom se času sve zaustavlja.

Otriven je!

Psi su nervozni, nešto su nanjušili.

Ekran računala otkriva kako su dvije od desetak kolona perilica za posuđe zacrnjene. Nešto je u njima, jer iz snimke je očito da im je unutrašnjost drugačije gustoće od ostalih.

Vozač se hvata za glavu. Otkriven je.

Ovako je prekjučer izgledala zapljena heroina na granici s Bugarskom, ispostavit će se kasnije, rekordna u analima turske policije. Hrvatski vozač u kamionu je, naime, prevozio 717,6 kilograma heroina, koji je bio zapakiran u 1400 identičnih paketa, sakrivenih u perilicama.

Ukupna vrijednost: 310 milijuna kuna.

Otkriva to i videosnimka koju je turska policija objavila na svojim web stranicama, a koju su ubrzo prenijeli i svi turski portali. Videoisječak završio je i na YouTube servisu.

Kad su policajci utvrdili da je nešto u perilicama, viličarima su ih skidali iz prikolice kamiona. Aparati su bili pomno zapakirani, a videosnimka otkriva kako se policajci dobrano muče s otpakiravanjem. Čitavo vrijeme u pozadini laju psi za detekciju droge. Dvojica policajaca s bijelim gumenim rukavicama na rukama i starkama na nogama, dugo su ih otvarali.

A kad su ih otvorili, šokirali su se.

Direktorica u šoku

Iako je očito da je riječ o dojavi, nitko nije bio spreman na ovako veliku količinu.

U svakoj od izuzetih perilica bilo je na desetke paketa heroina. Nabrojali su ih ukupno 1400. Količina krijumčarene droge na kraju je premašila dosad rekordnu zapljenu od 565 kilograma heroina iz 2009. godine. Vozač je odmah priveden i trenutno je u pritvoru. Kako doznajemo, dosad nije tražio konzularnu pomoć.

No, osim što se hrvatski vozač “proslavio” kao apsolutni rekorder, o njemu se ništa osim inicijala zasad ne zna. U MVP-u osim informacije o njegovom uhićenju nemaju dodatnih informacija. Plavi teretnjak Volvo u kojem je drogu prevozio, inače je registriran u Koprivnici, a prema natpisu na desnoj strani kabine, pripada jednoj koprivničkoj tvrtki za cestovni prijevoz roba s pet zaposlenih (podaci poznati redakciji). Međutim, direktorica te tvrtke Dijana M., kad smo je jučer kontaktirali, uopće nije ni znala da joj nedostaje jedan kamion koji je zapeo na granici s Bugarskom. Oni, naime, u Tursku ovih dana nisu vozili, kaže.

- Kako to mislite heroin? Gdje ste to pročitali? - pitala nas šokirana preko telefona.

- Plavi kamion Volvo ima koprivničke registracije i naziv vaše tvrtke na kabini. Snimka uhićenja u Turskoj već je na YouTubeu - kažemo joj.

- Pa to je kamion koji smo prodali prije dvadesetak dana. Mi s time nemamo ništa - odgovorila je Dijana M.

Pojašnjava da su taj isti kamion stavili u oglasnik i na portal Njuškalo.hr. Za nekoliko dana javio im se B. M. (podaci poznati redakciji) iz Zagreba. Ubrzo je i osobno stigao u Koprivnicu. Bio je vrlo zainteresiran za kupnju polovnog teretnjaka.

- Došao je u nekakvom bijesnom autu. Potpisali smo kupoprodajni ugovor i ja ga imam ovdje kod sebe. Gledam u taj potpis, bilo je to 13. srpnja, mogu vam ga poslati - rekla je direktorica koja nam do zaključenja izdanja kopiju ipak nije poslala.

Tko je D. N.?

Prema njezinoj priči, B. M. platio je pola od traženog iznosa za rabljeni teretnjak, a pola je trebao platiti početkom kolovoza, kad se vrati s puta i kada su trebali zaključiti posao do kraja. Stoga postoji, kaže, mogućnost da je kamion još uvijek registriran na njihovu tvrtku.

- A vozač očito nije skinuo naljepnicu s imenom naše tvrtke. Hoćemo li mi sada imati problema? - pitala je.

Do jučer poslijepodne nitko ju još nije kontaktirao iz hrvatske policije, a kupac se od polovice kolovoza u prostorijama tvrtke nije pojavljivao. Međutim, ako je suditi prema informacijama iz turskih medija, uhićeni hrvatski državljanin ima inicijale D. N. i vjerojatno nije ista osoba koja je kupila kamion. Iz policije se jučer nije moglo doznati ima li na kraju ta tvrtka veze s krijumčarenjem heroina ili je samo jedan od prevarenih karika u lancu.

Kuda vodi istraga

- Nevjerojatno, mi smo ga čekali da se javi i plati kamion do kraja, a sada se dogodilo ovo - šokirala se direktorica.

Jedina osoba koja se zove isto kao i kupac kamiona iz Koprivnice pak, a koja ima prijavljen broj mobitela u Zagrebu, jučer se nije javljala. Mobitel je bio isključen cijelog dana. S druge strane, uvidom u policijske evidencije saznajemo kako niti jedan kamion u proteklih mjesec dana nije ukraden na području Zagreba, pa je velika vjerojatnost da je kupac na neki način umiješan slučaj.

No, zasad još nije jasno hoće li hrvatska policija nastaviti kriminalističko istraživanje i u našoj zemlji. Uhićeni vozač još nije izašao pred suca istrage, a pitanje je hoće li i koliko otkriti istražiteljima u Turskoj. Tek tada će se znati za koje je tržište heroin bio namijenjen i hoće li krak istrage voditi u Zagreb.

Turska je zloglasna po uvjetima koji vladaju u zatvorima, ali i strogim kaznama za šverc narkotika. Nalazi se u top-20 zemalja svijeta po oštrini, a kazne dosežu do 20 godina zatvora. Godinama Amnesty International šalje alarmantna izvješća o katastrofalnim uvjetima u turskim zatvorima te velikom broju političkih zatvorenika koji su preminuli iza rešetaka. Šverceri droge pri vrhu su omraženih zatvorenika. Uvjeti u zatvorima su ispod higijenskih minimuma, a hrana je, ako ju zatvorenik uopće dobije redovito, loša.

Što ga čeka?

Prema dostupnim informacijama o turskom kaznenom zakonu, svaka fizička osoba koja pokuša izvoziti narkotike, automatski dobiva između šest i 12 godina zatvora, a za svaki prošvercani gram naplaćuje se i novčana kazna. One su astronomske. Prema napucima američke ambasade, uhićenim strancima se može pomoći na način da im se osigura pravna pomoć i da ih se povremeno obilazi, ali djelatnici stranih ambasada ne mogu se miješati u pravni i kazneni sustav te zemlje. Proizvođačima i uvoznicima droge prijeti od deset do 20 godina zatvora, a i posrednicima u cijelom lancu, za što se može pretpostaviti da je uhićeni Hrvat, mogu očekivati kaznu od četiri do deset godina iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:53