SKANDALOZNE IZJAVE

'NAPAD ZDRAVKA MAMIĆA JE NAJGORI ŠOVINISTIČKI ISPAD U DUGO GODINA!' Komentar Davora Butkovića

'Nikada, ni u vrijeme rata, niti jedan protagonist javne scene nije se usudio reći kako netko, zato što se preziva Jovanović, mrzi sve što je hrvatsko, i kako Srbin ne bi smio biti ministar u hrvatskoj Vladi'
 Ronald Gorsic / CROPIX

Zdravko Mamić vjerojatno nije neki osobiti šovinist. On, gotovo sam siguran, ne mrzi Srbe koji mu donose novac.

Zdravko Mamić je naprosto bezobzirni huligan nekontoliranog temperamenta, koji je rasistički napao ministra Željka Jovanovića, zato što Jovanovićevi potezi ugrožavaju Mamićev novac i Mamićev društveni status.

Da je Jovanović pokušao ići na ruku Mamiću, vlasnik Dinama ne bi govorio o hrvatomrscu Jovanoviću, nego bi, naprotiv, slavio doprinos tog vrijednog Srbina hrvatskoj državi.

'JOVANOVIĆ MRZI SVE HRVATSKO! SRBIN NE MOŽE VODITI NAJVAŽNIJI RESOR U HRVATSKOJ' Mamić napao ministra Jovanovića

Mamićev primarni motiv, u nečuvenom današnjem ispadu protiv ministra Jovanovića, nije dakle nacionalne, nego financijsko-statusne naravi.

Što, međutim, cijeli slučaj ne čini nimalo bezazlenijim.

Naprotiv.

Nikada, ni u vrijeme rata, gotovo niti jedan protagonist hrvatske javne scene, nije se usudio reći kako netko, zato što se preziva Jovanović, mrzi sve što je hrvatsko, i kako Srbin ne bi smio biti ministar u hrvatskoj Vladi.

'TO JE TAJ NOVI HDZ, NOVA SNAGA! BIO SAM NAIVAN KADA SAM SE NADAO DIJALOGU' Premijer Milanović reagirao na Mamićeve izjave

Mamićev današnji ispad jedan je od najgorih primjera rasizma i širenja međunacionalne mržnje u javnoj komunikaciji u Hrvatskoj.

Nad tim ispadom nema smisla puno lamentirati, čuditi se, ili ga pokušavati kontekstualizirati: radi se o posve očiglednom verbalnom zločinu, na koji državna i društvena tijela moraju reagirati.

'RIJEČI KOJIMA JE NAJVULAGRNIJE I PRIMITIVNO IZVRIJEĐAO MINISTRA ZASLUŽUJU SVAKU OSUDU' Josipović o Mamiću

Ovdje, zapravo, valja postaviti tek nekoliko pitanja.

Prvo, hoće li Državno odvjetništvo pokrenuti postupak protiv Zdravka Mamića zbog širenja nacionalne mržnje?

Drugo, hoće li formalni predsjednik Dinama, Mirko Barišić, skupiti barem toliko osobnog integriteta, da javno osudi Mamićev ispad: naravno da Barišić ne smije izbaciti Mamića iz Dinama, jer je Mamić šef Barišiću, a ne obrnuto, kao što to sugerira impresum zagrebačkog kluba.

'PROTIV MAMIĆA DIŽEMO PRIJAVU I POKREĆEMO DISCIPLINSKI POSTUPAK' Ogorčeni su i u Hrvatskom nogometnom savezu

I treće, hoće li Davor Šuker isključiti Zdravka Mamića iz svih tijela Hrvatskog nogometnog saveza?

Naime, jedan od strateških ciljeva FIFE I UEFE jest suzbijanje rasizma.

Ovo što je Mamić jutros rekao na radiju, još je odvratnije i politički opasnije od glasnog hukanja crnim igračima na raznim europskim stadionima (rasizam se, naravno, ne odnosi samo na boju kože). Mamićeva izjava o Jovanoviću daje dovoljno povoda UEFI (što god mislili o vjerodostojnosti organizacije koju predstavljaju i međunarodni gangsteri poput Andrija Surkisa), da trajnije suspendira Hrvatski nogometni savez.

Poslije svih svinjarija koje je kazao o Željku Jovanoviću, zbog Jovanovićeve nacionalnosti, Mamić bi morao trajno nestati iz hrvatskog javnog i sportskog života.

Hrvatska je, ipak, preozbiljna zemlja da bi tolerirala takve rasiste, pa i kada je njihov rasizam interesno motiviran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:30