DRAMATIČNA BITKA

ANALIZA ANKETE Tko je najveći dobitnik, tko gubitnik i tko ima najveće šanse formirati vlast

 Vlado Kos, Nikša Stipaničev, Tonči Plazibat, Srđan Vrančić, Goran Mehkek / Hanza Media

U nedjelju navečer predstavljeni su kompletni rezultati velikog predizbornog istraživanja RTL-a i Jutarnjeg lista o sklonostima birača uoči izbora 11. rujna.

Prema našem istraživanju, Narodna koalicija bi u 10 izbornih jedinica osvojila 62 mandata, HDZ-u bi bez dijaspore pripalo 55 mandata, Mostu 12, koaliciji IDS-PGS-RI 3 mandata, koaliciji oko Milana Bandića 3 mandata, koaliciji okupljenog oko Živog zida 3 mandata i koaliciji HDSSB-HKS 2 mandata.

Na posljednjim izborima u studenom 2015. Domoljubna koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila je 59 mandata (u što su pribrojena i sva tri mandata koja daju glasovi dijaspore), koalicija Hrvatska raste okupljena oko SDP-a osvojila je 56 mandata, Mostu je pripalo 19 mandata, IDS-u tri, koaliciji Milana Bandića 2 mandata, HDSSB-u 2, Živom zidu 1 mandat i koaliciji Uspješna Hrvatska (Čačićevi reformisti) također 1 mandat.

SDP: Relativni pobjednik koji će se teško vratiti na vlast

Na prvi pogled su od proteklih izbora do danas najviše profitirali SDP i njihovi partneri, budući da Narodna koalicija osvaja 6 mandata više nego koalicija Hrvatska raste. No, 62 mandata nisu ostvarenje cilja koji su SDP i Milanović izrazili uoči početka kampanje, a prema kojem bi u svakoj od jedinici trebali dobiti mandat više nego na izborima 2015. I sami neslužbeno procjenjuju da im za formiranje vlasti treba barem 65-66 mandata.

Još dvije stvari su važne. Prvo, prema ovom istraživanju SDP i partneri imaju 57 fiksnih mandata, ostali su granični, što znači da neodlučni birači mogu značajno preokrenuti rezultat, najvjerojatnije u korist Živog zida koji je na rubu osvajanja mandata u čak 6 jedinica.

Drugo, i da Narodna koalicija zaista osvoji 62 mandata, imaju veliki problem - njihov koalicijski potencijal ipak je manji u odnosu na HDZ. Naime, Milanović bi za potrebnih 76 glasova u Saboru morao tražiti podršku Mosta, u kojem su neslužbeno više puta dali za naznačiti da im ne bi bilo mrsko da Milanović ode s vrha SDP-a. Suradnja Milanovića i Petrova malo je vjerojatna s obzirom na njihovu burnu povijest obilježenu prekidanjem pregovora i teškim međusobnim optužbama.

Kako Narodna koalicija može do većine bez Mosta? Osim tri "sigurna" mandata IDS-a, Milanović bi ovisio o dogovoru s manjinama, među kojima su i tri predstavnika srpske, koje šef SDP-a sigurno nije impresionirao nedavnom oštrom retorikom protiv Srbije. Sve i da dobiju osam mandata manjinaca, opet će im faliti najmanje tri za minimalnu većinu, a njih mogu tražiti kod Bandića i Čačića, Glavaša ili koalicijama nesklonog Živog zida... Dakle, vrlo, vrlo zahtjevan posao.

HDZ: Blagi pad u odnosu na zadnje izbore, ali mogli bi imati i 80-ak glasova u Saboru

Ako se gleda rezultat zadnjih izbora, HDZ se čini kao blagi gubitnik naspram Narodne koalicije. S 55 mandata (53 fiksna) osvajaju 4 mandata manje nego 2015., no njihov rezultat izgleda bolje kad se stavi u kontekst aktualne situacije. Dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ je zaustavio veliki pad potpore birača koji su uz novo lice lakše zaboravili šest mjeseci propalog projekta zajedničke vlade s Mostom. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se HDZ riješio najekstremnijeg dijela bivših koalicijskih partnera, a ostali su i bez HSS-a koji je prešao u Narodnu koaliciju.

Usprkos tome i uglavnom nefunkcionalnih šest mjeseci u vladi s Mostom, HDZ sam gubi samo jedan mandat u odnosu na Domoljubnu koaliciju. Ono što ih može veseliti je, čini se, veći potencijal za postizbornu koaliciju u odnosu na SDP. Most je HDZ-u svjetonazorski bliži, a teško je vjerovati da bi se njihovi članovi protivili Plenkoviću kao premijeru, dok kod Milanovića to nije slučaj. Poučeni i pregovorima oko sastavljanja prošle vlade, rekli bismo da će Mostovi zastupnici prije ući u koaliciju s HDZ-om nego SDP-om. Budući da bi i s Mostom i glasovima dijaspore imali 70 zastupnika, HDZ bi dodatne ruke za vladu trebao tražiti i među manjinama (koje su puno otvorenije prema Plenkoviću nego što su bile prema Karamarku), a svakako koaliciji okupljenoj oko Bandića i Čačića. Ako se s njima dogovore, imali bi većinu od 81 zastupnika, ali s pozamašnim brojem novih partnera i njihovih želja u vlasti.

Most: Gube sedam mandata, ali i dalje odlučuju o Vladi

Prije 10 mjeseci Most je privukao mnoštvo razočaranih birača HDZ-a i SDP-a i šokirao političku scenu s osvojenih 19 mandata. Nakon osipanja zastupnika, Mostovci su na kraju proteklog saziva Sabora ostali na 12 sigurnih ruku, što je broj mandata koji im na predstojećim izborima predviđa i naše istraživanje. Dobar dio birača očito su izgubili, bilo da su se vratili SDP-u i HDZ-u ili otišli Živom zidu (a dijelom i stranci Pametno), ali će i dalje vrlo vjerojatno biti presudan faktor u sastavljanju vlasti. Iako im je rejting padao usporedno s rejtingom vlade u kojoj su bili, vjerodostojnost kod velikog dijela svojih birača povratili su inzistiranjem na odlasku Tomislava Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika vlade.

Bandić gubi u Zagrebu, Baldasar bez Splita

Lista okupljena oko BM365 i Reformista Radimira Čačića prema našem istraživanju osvaja tri mandata. U III. izbornoj jedinici mandat dobivaju uglavnom na glasovima za Čačića, dok u 2. i 6. jedinici mandat šanse za mandat dižu Bandićevi glasači u istočnim, odnosno južnim dijelovima Zagreba. Zanimljivo je da bi u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća najveći dio glavnog grada, prema našim projekcijama, lista ostala bez mandata. No, gradonačelnik Bandić bi svoj mandat ipak osvojio budući se nalazi na prvom mjestu liste u 2. izbornoj jedinici.

S druge strane, Bandićev kolega s liste, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, doživio bi pravi debakl u svojem gradu - prema istraživanju RTL-a i Jutarnjeg sve nepopularniji Baldasar ne bi prišao ni blizu praga za ulazak u Sabor.

Živi zid najveći dobitnik izbora?

Potencijalno najveći dobitnik izbora je lista okupljena oko Živog zida, bivših Mostovaca Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišića (Promijenimo Hrvatsku) i Oraha. Naime, njihova tri mandata koje osvajaju po našem istraživanju vrlo lako može postati 6 ili 7 mandata ako uzmemo u obzir da imaju čak 6 graničnih mandata, što znači da na uštrb još uvijek neodlučnih birača mogu osvojiti dodatna mjesta u Saboru, uglavnom na račun SDP-a. Podsjećamo, jedini mandat Živog zida na prošlim izborima osvojio je Ivan Vilibor Sinčić.

Ova je lista iznimno popularna među biračima koji su mlađi od 30 godina, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li se prema post-izbornim koalicijama postaviti jednako negativno kao što je to činio Sinčić za vrijeme svojeg kratkog mandata. Također, s obzirom da je riječ o vrlo friškoj suradnji ostaje pitanje hoće li imati zajednički stav u Saboru ili će se suočiti s "cijepanjem" koalicije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:25