Betancourt, najpoznatija taokinja u misiji u Latinskoj Americi

ZAGREB - Aktivistica za borbu protiv otmica, Ingrid Betancourt, koja je šest godina bila taokinja kolumbijske gerile, obilazi latinskoameričke države kako bi zahvalila čelnicima na pomoći pri njezinu oslobađanju i pozvala na oslobađanje preostalih talaca, javljaju agencije u utorak.



Bivšu kandidatkinju za kolumbijsku predsjednicu oteli su gerilci kolumbijske skupine FARC, dok je vodila izbornu kampanju 2002. godine i držali zatočenu dok nije oslobođena koordiniranim naporima nekoliko vlada 2. srpnja 2008.



Ta političarka koja ima i francusko državljanstvo, u subotu je prvi put nakon oslobođenja doputovala u Kolumbiju gdje se kretala isključivo u konvoju i uz izuzetno jake mjere sigurnosti da bi ondje progovorila o gorućem problemu bijede koja svakodnevno raste jer narkomafija, paravojske i gerilci protjeruju tisuće seljaka sa zemlje.



U Kolumbiji 50 posto stanovništva živi ispod granica siromaštva, upozorila je i kritizirala "pretjeranu nekažnjivost onih koji imaju moć, kontakte, sredstva". Bentacourt je u subotu zahvalila na pomoći kolumbijskome predsjedniku Alvaru Uribeu, a u ponedjeljak ekvadorskom Rafaleu Correi, koji je podsjetio da je još "više od 3.000 ljudi u rukama gerilskih skupina" u Kolumbiji.



Zatražit ću od Latinske Amerike da "pomogne razoružati" FARC te predložiti šefovima latinskoameričkih vlada "posebnu akciju kako bi ishodili da položi oružje", objavila je u Bogoti. FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), najstarija su, najopremljenija i najjača organizacija marksističke ideologije u Latinskoj Americi.



Metode skupine koja postoji 44 godina, obuhvaćaju sve: od bombaških napada, ubojstava, iznuda, trgovine opijatima, otmica talaca radi otkupnine do klasičnih napada na regularnu kolumbijsku vojsku. Procjenjuje se da pokret FARC ima desetak tisuća naoružanih boraca i više desetaka tisuća pristaša. Nakon Ekvadora, Betancourt treba posjetiti Argentinu, Čile, Peru, Brazil, Boliviju i Venezuelu. (Hina)




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:13