BiH: Obilježena godišnjica raspuštanja logora Omarska

MOSTAR - U rudniku Omarskoj kod Prijedora u ponedjeljak je u organizaciji udruge logoraša "Prijedor '92" komemoracijom obilježena 15. godišnjica raspuštanja istoimenog logora u kojem je, pod upravom tadašnjih lokalnih srpskih vlasti, bilo smješteno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata i smatra ga se jednim od najzloglasnijih logora na prostorima bivše Jugoslavije u proteklom ratu.

Predsjednik udruge logoraša "Prijedor '92" Mirsad Duratović je rekao da logor Omarska "oko 700 zatvorenika nije živo napustilo".  Po evidenciji prijedorske policije iz 1992. godine, u logor Omarska dovedene su 3.334 osobe, među njima 37 žena, te 28 malodobnika i 68 osoba starijih od 60 godina, rekao je Duratović.

Komemoraciji u bivšem logoru Omarskoj nazočio je i novinar britanskog "Guardiana" Ed William, koji je 5. kolovoza 1992. godine, dan uoči početka raspuštanja logora Omarska, ušao u taj logor te napravio snimke logoraša i objavio ih s popratnim tekstovima. To je medijsko otkriće šokiralo svjetsku javnost. On je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine i prijedorske općine, te upravu tvrtke Mittal Steel (bivša zenička Željezara) u čijem je sada vlasništvu rudnik Omarska, da se zauzmu za izgradnju spomen-centra u Omarskoj koji bi bio opomena da se zlo, koje se dogodilo u tom logoru, više nikad i nigdje ne ponovi. ( Hina )



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:56