PIŠE ROBERT BAJRUŠI

BITKA ZA LJEVICU Nered u SDP-u koristi HNS, imaju najpopularniju političarku među lijevim biračima i žele preuzeti gradove koje kontrolira SDP!

I jedni i drugi najavili su samostalan izlazak na izbore, premda SDP nikada nije pobjeđivao bez koaliranja sa srodnim strankama
 HANZA MEDIA

Još nedavno stariji i mlađi koalicijski partneri - dakako, riječ je o SDP-u i HNS-u - ubrzano postaju politički suparnici. A proces odvajanja tek je u početnoj fazi i tek će se zakotrljati kako se približavaju lokalni izbori idućeg svibnja. Tek će se vidjeti tko će pobijediti, ali već sada je očito da su u Hrvatskoj narodnoj stranci odlučili iskoristiti nered koji je zavladao u SDP-u nakon neočekivanog izbornog poraza i abdikacije Zorana Milanovića.

Pritom im u prilog idu i stavovi većine SDP-ovih predsjedničkih kandidata, koji posljednjih dana najavljuju da socijaldemokrati trebaju samostalno nastupiti na izborima. Junački, ali ne i pragmatično, uzme li se u obzir da SDP gotovo nigdje i nikada nije pobjeđivao bez koaliranja sa srodnim strankama. Sada su i jedni i drugi odlučili otvoriti bitku za zajedničku izbornu bazu.

Kako je pokazalo najnovije istraživanje o rejtingu kandidata za gradonačelnika Zagreba provedeno potkraj listopada, telefonskom anketom na tisuću ispitanika, za Milana Bandića se odlučilo 32,7 posto građana, na drugom je mjestu Sandra Švaljek, koju podržava HSLS, s potporom 24,5 posto, a slijede HNS-ova Anka Mrak-Taritaš koju podupire 17,4 posto ispitanika i tek tada SDP-ovac Davor Bernardić s podrškom od 8 posto.

A to nije sve. Prošla anketa Crodemoskopa potvrdila je da pada rejting SDP-a, a pomalo raste HNS-u (makar je razlika i dalje velika, međutim, važniji su trendovi), kao i da je Anka Mrak-Taritaš najbolje plasirana na listi vodećih političara od svih kandidata lijevog centra. Zapravo, ispred nje našao se Zoran Milanović, koji je, de facto, bivši političar, a Tonino Picula je deseti, dok ostalih uopće nema.

Ovdje su važni Bernardić i Anka Mrak-Taritaš kao kandidati donedavno savezničkih stranaka. Pri čemu ona diktira tempo i pokazuje što misli o SDP-u, kao u odgovoru na pitanje koga od dosadašnjih kandidata smatra svojim najvećim suparnikom, kada je rekla da “aktualni gradonačelnik Milan Bandić ima apsolutno još uvijek respektabilan broj birača, a Sandra Švaljek je odlična kandidatkinja”. A gdje je Bernardić? Nije ga niti spomenula, što je možda maliciozno, ali pokazuje kakvi su odnosi između HNS-a i SDP-a.

Usto, u HNS-u će nastupiti s vlastitim kandidatima i u gradovima koje vode socijaldemokrati: Rijeci, Splitu, Čakovcu, Sisku, a SDP-ovci planiraju preuzeti Varaždin i još neke HNS-ove gradove, možda i županije. Razlike postaju vidljive i na nacionalnoj razini. Već nekoliko dana nakon izbora iz HNS-a su poručili da više ne postoji Narodna koalicija.

Zasad još u kuloarima, ali u HNS-u prilično pozitivno ocjenjuju Vladu Andreja Plenkovića i ostavljaju otvorena vrata za suradnju. Za to vrijeme na lijevom se centru otvaraju i pukotine u svjetonazorskim stajalištima, recimo, dok su vodeći SDP-ovci nedavno branili zadržavanje naziva Trga maršala Tita, u HNS-u su odšutjeli ovu temu. Makar su jedni i drugi za antifašizam, u HNS-u će Tita valorizirati kao autokrata i neće se jako angažirati u ovakvim raspravama.

Posljedice raspada lijeve koalicije vidjet će se za šest mjeseci i tada će biti jasno je li to pametna strategija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:53