KONTINUITET ILI PROMJENA?

Bivši ambasador SAD-a Peter Galbraith: 'Novi predsjednik SAD-a mora smanjiti državni deficit i pokrenuti rast'

'Amerika je i dalje broj jedan u svijetu zahvaljujući ekonomskoj snazi, ali i tehnologiji, kulturnom utjecaju, pa i diplomatskoj i vojnoj snazi. Kina je ekonomski moćna, međutim kada ste čuli da je netko preuzeo kineski način života ili kineski duh?'
 Carolyn Kaster, David Goldman / AP Photo

S Peterom Galbraithom, bivšim ambasadorom SAD-a u Hrvatskoj, razgovarali smo telefonom jučer nakon što su se otvorila biračka mjesta u Americi.

VELIKI SPECIJAL Sve o američkim predsjedničkim izborima čitajte OVDJE!

Koliko su ovi izbori važni za Sjedinjene Američke Države?

- Ovaj se put odlučivalo o kontinuitetu ili promjeni američke politike. Posebno se to odnosi na dva unutarnja pitanja: ostane li Barack Obama predsjednik, uspjet će dovršiti izuzetno važnu zdravstvenu reformu. Druga je razlika vezana uz ekonomiju, Obama ipak zagovara politiku štednje, dok Mitt Romney i republikanci namjeravaju povećati deficit. Osim toga, Obama je ipak na tom području postigao napredak jer američko gospodarstvo bilježi kakav-takav rast, dok je, za usporedbu, Europa i dalje u recesiji. Kad je riječ o vanjskoj politici, mslim da neće biti veće promjene, a ako pobijedi Romney, doći će do zaoštravanja s Rusijom. To bi bila katastrofa.

Republikanci najavljuju i promjenu politike prema Kini?

- Tako je. Romney je najavio zaoštravanje američke politike prema Kini, što bi također bila katastrofa.

Koliko se SAD danas razlikuju od Amerike na početku mandata Baracka Obame?

- Nema prevelike razlike, ali pritom treba biti realan. Obamina pobjeda je dočekana s euforijom i ogromnim očekivanjima i on je u početku stvarno bio strahovito popularan. To je kao na početku braka, kada imate golema očekivanja, a onda shvatite da ste malo pretjerali. Kao što sam maloprije rekao, u ove četiri godine pokrenut je ekonomski oporavak i započeta zdravstvena reforma, ali premalo je vremena za nekakav veliki napredak koji su mnogi očekivali.

HRVAT U AMERICI Ivan Damjanov: 'Republikanci se ni malo ne brinu za socijalnu pravdu!'

Koji su najveći izazovi za SAD u idućih nekoliko godina?

- Na prvom mjestu je rast gospodarstva, a slijedi smanjenje državnog deficita. Uspije li idući predsjednik riješiti ta dva pitanja, njegov će mandat biti ocijenjen kao uspješan. U vanjskoj politici to je rješavanje problema s Iranom. Konačno, jako je važno kako će se u budućnosti rješavati posljedice različitih katastrofa kao što je nedavni slučaj s olujom Sandy, koja je poharala područje New Yorka i New Jerseyja. Klimatske promjene donose takvu vrstu novih problema i moramo biti spremni suočiti se s njima.

U kojoj mjeri se o SAD-u još može govoriti kao jedinoj svjetskoj supersili?

- Mislim da može, iako je činjenica da na svijetu postoji barem 15 važnih zemalja. Pritom se najčešće govori o Kini kao državi koja će preuzeti ulogu SAD-a, međutim to je površno razmišljanje. Amerika je i dalje broj jedan u svijetu zahvaljujući ekonomskoj snazi, ali i tehnologiji, kulturnom utjecaju, pa i diplomatskoj i vojnoj snazi. Kina je ekonomski moćna, međutim kada ste čuli da je netko preuzeo kineski način života ili kineski duh? Nikada.

Nemojte zaboraviti ulogu SAD-a na Balkanu. Europska Unija bila je pasivna u vrijeme ratova u Hrvatskoj i BiH i problemi su riješeni tek kad se Amerika umiješala. Iako je Hrvatska pred ulaskom u EU i normalno da je fokusirana prema Bruxellesu, siguran sam da 90 posto Hrvata zna da su SAD odigrale najvažniju ulogu u pomoći vašoj zemlji i cijeloj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:15