NIJE SLUČAJNO DOŠAO

BORIS JOHNSON EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI LIST 'Hrvatsku sam odabrao za jedan od prvih posjeta jer je važna Britaniji'

Ekskluzivno objavljujemo tekst britanskoga ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona u povodu njegova prvog službenog posjeta Hrvatskoj
 REUTERS

Za vrijeme svojih brojnih posjeta Hrvatskoj kao turist, divio sam se eleganciji Zagreba i uživao u ljepoti dalmatinske obale. Zbog tih mi je uspomena posebno drago što sam danas ovdje u prvom službenom posjetu kao britanski ministar vanjskih poslova. I sasvim sigurno nije slučajno što sam odabrao Hrvatsku za jednu od prvih destinacija u svom mandatu. To je zato što je Hrvatska Britaniji važna.

Stotine tisuća britanskih turista dijele moje oduševljenje Hrvatskom; broj britanskih turista raste iz godine u godinu. Znam i da je Britanija popularna destinacija za posjetitelje iz Hrvatske. Znam i da se u Hrvatskoj jezik Shakespearea uči od najranije dobi. No, odnos Britanije i Hrvatske nadilazi turizam i kulturu. Naše dvije zemlje surađuju na međunarodnoj sceni u pronalaženju rješenja za neka od bitnih pitanja s kojima se suočavamo: migracije, sigurnost te odnos Europe s njenim susjedima. Naše vojne snage vježbaju zajedno i stoje rame uz rame kao saveznice u NATO-u.

Trgovinska razmjena između naših dviju zemalja ima brojne potencijale za rast; brojne tehnološke kompanije iz Hrvatske otvorile su urede u Britaniji, shvaćajući da je Britanija odlično mjesto za biznis, kao i da neke britanske tvrtke posluju u Hrvatskoj. Postoji još toliko toga što možemo učiniti kako bismo olakšali život našim tvrtkama za rad i razmjenu na oba tržišta. U Zagrebu ću se sastati s gospodarstvenicima kako bismo istražili sve mogućnosti koje nam se na tom polju pružaju.

Na referendumu u lipnju Britanci su glasali za izlazak iz Europske unije i ja, zajedno s cijelom britanskom vladom, radim na tome da tu odluku provedemo u djelo. Ali dok odlazimo iz EU, mi ni u kom slučaju ne napuštamo Europu. Upravo suprotno, moja vizija za Britaniju je da ona u budućnosti bude još više nego prije usmjerena prema van, još fleksibilnija i dinamičnija, zemlja koja, i više nego dosad, razmišlja globalno.

Britanija je peto svjetsko gospodarstvo. Udio proračuna koji izdvajamo za obranu najveći je u Europi. Stalna smo članica Vijeća sigurnosti UN-a i među najvećim smo donatorima pomoći u svijetu.

Kao što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila za nedavnog posjeta Londonu, odnos Hrvatske i Britanije često se odvijao kroz prizmu Europske unije. U budućnosti, naš odnos može biti puno direktniji. I to nam otvara brojne uzbudljive mogućnosti za buduću suradnju. Na primjer, nadam se da ćemo s Hrvatskom blisko surađivati u Vijeću za ljudska prava UN-a.

U Hrvatskoj ću razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom o budućim bilateralnim odnosima, te o novim mogućnostima suradnje. Drago mi je što dolazim u Hrvatsku tako brzo nakon uspješnog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Britaniji te nekoliko mjeseci nakon posjeta Princa od Walesa Hrvatskoj. Ne postoji bolji trenutak za učvršćivanje prijateljske veze naših zemalja nego što je početak rada vaše nove Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:11