OŠTRI REZOVI

Božo Petrov nije poslao otvoreno pismo nego otvorenu prijetnju

 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Oh, Bože, koliko gnjavaže oko prijetnje egzekucijom. Predsjednik Sabora i šef Mosta, Božo Petrov, napisao je otvoreno pismo Miroslavu Šeparoviću, predsjedniku Ustavnog suda. Rekao mu je da on i njegovu suci ne razumiju što čitaju, da ne razumiju općenito, da ih nitko ne napada, da on nema povjerenja u njihov rad, da bi bilo jako dobro kada bi ih provjeravale nadležne policijsko-obavještajne službe i da, u konačnici, treba promijeniti način izbora sudaca. U svakom se normalnom svijetu takvo otvoreno pismo zove otvorenom prijetnjom.

Otvoreno je pismo ona forma kada se dopisuju dvojica koji očito ne razgovaraju, a pritom žele da svi ostali vide kako se prepucavaju. Zato su otvorena pisma sve samo ne laskave prepiske.

Realno, dosta je neobična ideja da Petrov piše Šeparoviću tumačeći što je Vlaho Orepić, član Mosta i ministar unutarnjih poslova, dakle čovjek od povjerenja Bože Petrova, mislio kada je komentirao suca Ustavnog suda, Davorina Mlakara, čovjeka od povjerenja Miroslava Šeparovića. Uvijek je idiotski kada jedan tumači drugome što je treći rekao o četvrtom, a raspravlja se samo o tome jesu li svi dobro pročitali ono što je objavljeno u Globusu. To ispada da Petrov sumnja u Šeparovićeve sposobnosti čitanja s razumijevanjem, nešto što se provjerava u nižim razredima osnovne škole. Petrov je napisao Šeparoviću da su njegovi kolege, suci Ustavnog suda pogrešno shvatili Orepića da ih je proglasio najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i pozvao ih da podnesu kolektivnu ostavku, i to baš u rečenici kada ih je proglasio najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i pozvao ih da podnesu kolektivnu ostavku.

- Ovaj sastav Ustavnog suda najveća je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske. On je direktna posljedica klijentelističke politike. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud a da ima tako težak teret sumnje da je korumpiran kao što ga ima Davorin Mlakar. To je nemoguće - rekao je Orepić. U ovome stvarno nema ničega nejasnog. Orepić smatra da su suci Ustavnog suda najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti i poziva ih da podnesu kolektivnu ostavku. Orepić sumnja na korumpiranost Davorina Mlakara. To je zbog toga što se lažno predstavio pri ulasku u austrijsku banku i što je primio novac od Hypo banke. Nekako ispada da Orepić ima svako pravo vjerovati da je dobro zaključio i da se takvo ponašanje zove korupcijom jer je novac uplaćen zbog protuusluge. Kada takvog kandidata nakon što se otkrije kompletna afera neka zemlja ubaci u svoj Ustavni sud, onda normalni zaključe kako je riječ o klijentelizmu i stvarno Orepić nije potreban da bi se to zaključilo. Božo Petrov misli da je Orepić rekao nešto drugo. Nitko ne zna što.

- Pobogu, pa Hrvatska ima ustavnog suca koji se lažno predstavljao. Sjetimo se kako je davao oprečne izjave, neposredno nakon razotkrivanja izjavio je kako je istina da se lažno predstavio kao Gordan Dolović! Dajte mi ime ijednog predsjednika Ustavnog suda koji tolerira takvog suca u svom sazivu. Ni ostali članovi Ustavnog suda nisu reagirali. Vrijeme je da podnesu kolektivnu ostavku - izgovorio je vrlo jasno Orepić što misli o ustavnim sucima i njihovu predsjedniku Miroslavu Šeparoviću. Tu čak ne treba ni osobito vještačenje kako bi se zaključilo da bi Orepić najradije da svi odu s Markova trga i zaborave na fotelje Ustavnog suda, onako do…zauvijek. Petrov, naravno, misli da ni iz ovoga nije jasno što je Orepić rekao.

Te je, koincidirajući s trenutkom kada zaklada Vigilare demonstrativno donosi nove argumente o početku života i zabrani pobačaja, što su dvije različite stvari, ali bi oni da se zaključi kako bi pobačaj trebalo zabraniti jer zametak života miješaju s fetusom, najavio predsjedniku Ustavnog suda da bi sve suce Ustavnog suda trebalo birati drukčijim kriterijima. On bi mogao osigurati da njegova ideja bude realizirana, ipak je predsjednik Sabora. Pa bi da se za suce provodi sigurnosna provjera kako bi svi kandidati strepili od tajnih službi. I onda bi da sve kandidate procjenjuje javnost jer javnost najbolje zna što bi trebao znati sudac Ustavnog suda. I kako bi suce trebala birati više stručna, a manje politička javnost. A uz to bi zadržao kriterij dvotrećinske podrške parlamenta.

Vigilare nije slučajno u ovoj priči. Petrov je blizak konzervativnim idejama Željke Markić i Vice Batarela koji bi zabranili pobačaje u Hrvatskoj. Nema sumnje da gledamo pritisak na Ustavni sud. I da, točno je da su neki suci Ustavnog suda zbog klijentelizma u svojim foteljama. Ali je i dalje u pitanju prijetnja neovisnosti čak i najgoreg Ustavnog suda. A jedino tu adresu Petrov nije mogao osvojiti pregovarajući za vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:47