IZA KULISA

BRANITELJI ŽELE POVRATAK SANADERA Ratni veterani su posljednja socijalna skupina koja bi trebala tražiti još novca

 Davor Pongračić / EPH

Neko vrijeme se nisu pojavljivali u javnosti, ali čim je objavljen podatak da HDZ-ova Vlada namjerava prodati 25 posto dionica Hrvatske elektroprivrede, kako bi mogla financirati povratak Ine u državno vlasništvo, javio se Josip Klemm i nekadašnji branitelji. Zahtijevaju sedam posto dionica. - Braniteljima je dosta obećanja. Bilo bi dobro da se zakonom vrati tih sedam posto - kazat će Klemm koji je, usput, na sudu pod optužbom da je državi utajio 593.000 kuna poreza. Drugim riječima, traži se povratak u vrijeme Vlade Ive Sanadera kada je Fondu hrvatskih branitelja darovano po 7 posto dionica Hrvatskog telekoma i 7 posto dionica Ine.

Što se dogodilo sa spomenutim dionicama?

Poslije nekog vremena, Fond hrvatskih branitelja prodao je dionice MOL-u, i tada je Ina dospjela u mađarsko vlasništvo. Pritom ne treba moralizirati jer vlasnici dionica dobro su zaradili, ali upravo zbog toga bilo bi moralno šutjeti, a ne tražiti dionice HEP-a i Croatia osiguranja. Osim toga, s oko 25 posto novca više na raspolaganju nego u 2016., Ministarstvo branitelja glavni je dobitnik ovogodišnjeg državnog proračuna, i ratni veterani su posljednja socijalna skupina koja bi trebala tražiti još novca.

Možda na to imaju zakonsko pravo?

Još od 2010. to nije zakonska obveza, nego tek mogućnost koju Vlada ima na raspolaganju. Pritom su zanimljiva različita tumačenja među samim veteranima tako da Klemm inzistira da se donese zakon koji će im osigurati sedam posto, a šef Hvidre Josip Đakić u naletu iskrenosti izjavit će da je to sada nepotrebno jer je na vlasti HDZ: "Takav zakon bio je potreban za one koji nisu razumijevali potrebe hrvatskih branitelja, no oni su prošlost".

Što se može očekivati od Klemma i branitelja?

Da je na vlasti SDP, već bi u Savskoj podignuli šator. Ovako će nastaviti ucjenjivati Vladu Andreja Plenkovića, koji bi, ako popusti, na ovom pitanju mogao izgubiti politički, ali i stvarni kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:31