SEKSOPOLIS

ČEMU ŽIVOT U KOJEM SE ODRIČEMO NEČEG ŠTO NAS VESELI, POPUT JUTARNJE KAVICE? Kako je vremešna Joan Collins očitala lekciju Gwyneth Paltrow

 Mario Anzuoni / Luke MacGregor / REUTERS

Vrijeme je korizme, možda ste se i vi odrekli svoje čokolade ili neke slične slasne navike. Možda i niste. Svakako, Gwyneth Paltrow, jednom davno djevojka u ružičastoj toaleti koja je dobila Oscara za film “Zaljubljeni Shakespeare”, u međuvremenu je postala svojevrsni guru zdrave prehrane s mnoštvom odanih sljedbenika, ali i s ponekim zažarenim kritičarem, kakva je njezina dvostruko starija kolegica Joan Collins, koju većina pamti kao zločestu Alexis iz “Dinastije”. U jednoj od možda najseksi scena u “Dinastiji” dobra supruga Krystle i zla bivša supruga padnu u bazen hrvajući se, a po tijelima im se pripiju njihove svilene haljine. Joan Collins desetljećima kasnije izgleda podjednako dobro, premda na meniju ima kavu i slatkiše. Za razliku od nje, Gwyneth se kune u sve oblike pročišćenja tijela, a na meniju su joj zeleni čaj, kelj i kvinoja. “Zeleni čaj je ogavan, ima okus po tinti”, ustvrdila je Alexis nedavno na društvenoj mreži, a kelj i kvinoju proglasila apsolutno neprobavljivima. Baš kao u davnim danima “Dinastije”, kada se hrabro hrvala s desetak godina mlađom Lindom Evans, ona očito nema problema da u isti bazen barem metaforički baci i četrdeset godina mlađu Gwyneth. Naime, teror zdrave hrane ipak je teror, ma što mi o njemu mislili. Tjedan dana preživljavati na zelenom soku ili kozjem mlijeku svojevrsno je ludilo, makar se Kleopatra svojedobno klela na kupke od kobiljeg mlijeka (ili je to bila Liz Taylor). Metode “pročišćavanja” unutarnjih organa, njihova “filtriranja” privremenim odbacivanjem hrane mogu biti sve, ali nisu pametne.

Pa ipak, Gwyneth ne odustaje od svojeg križarskog pohoda na kavu i kobasice, premda se u vrijeme razvoda od pjevača Coldplaya Chrisa Martina pričalo o tome da je Chris jednostavno izgubio živce gledajući svaki dan kelj i kvinoju na tanjuru. Ili nešto slično, jer kad niste na sokovima, vaša je dužnost pojesti deset obroka povrća dnevno. “Da žderem toliko zelenjave, bila bih velika kao kuća”, izjavila je uvijek ratoborna Alexis. Gwyneth za sada nije ništa odgovorila jer kao iznutra i izvana pročišćena osoba sigurno ne ulazi u tako prizemne sukobe. Svojedobno je njezina objava o razvodu bila jedna od sladunjavijih u povijesti slavnih prekida: ona i Chris ostat će zauvijek najbolji prijatelji, a razilaze se nakon posve prijateljskog dogovora o tome kako će bolje funkcionirati na različitim adresama. Budući da su razvodi gadna stvar, popraćena svađama, a nekad i razbijanjem po kući, treba doista imati dobar i pročišćen želudac da bi se vlastiti prikazao kao trijumf prijateljstva. Da se ne treba hraniti masno, slano, slatko, to valjda i ptice na granama znaju, no druga krajnost, koja nas vječno pročišćava čajevima i prirodnim sokovima, brani nam hranu koja nije zelena, sirova ili samo oparena, osim što je pomodna, sasvim sigurno nije dobra za nas. Čovjek ne treba živjeti (i umrijeti) kao Richard Burton sa sto cigareta dnevno i četiri litre žestokog alkohola, ali Gwyneth i njezino promoviranje zdravlja na tanjuru sve više se propitkuju te se postavlja i pitanje jesu li joj sve ovce, pardon, kvinoje na broju?!

I zašto tolika opsesija katarzičnim učincima neke hrane te grubo izbacivanje neke druge? Čemu život u kojem se redovito odričemo nečeg što nas veseli, primjerice jutarnje kavice? Nalik srednjovjekovnoj svetici koja se zbog nebeskog zaručnika odrekla svih mogućih svjetovnih zadovoljstava, Gwyneth ne posustaje u svojem promicanju odricanja, kako na blogu, tako uvijek i svugdje. Jer mora da se zaista nebeski osjećate nakon što tjedan dana provedete na soku od poriluka. Rado se sjetim one djevojke u ružičastoj haljini kako poput nekog bića iz bajke prima svojeg zasluženog Oscara, no dvadesetak godina kasnije čini mi se da je ona potonula u priče o zdravlju kao što su neki drugi njezini kolege potonuli u alkohol, ovisnost o seksu, cigaretama i slično. Zašto da nam korizma ne bude uvijek, kao da se pita Gwyneth, a dobra stara Alexis, koja je seksi i u osamdeset i četvrtoj, odgovorila joj je baš kako treba - sendvičima i šarenim makaronima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:23