KOMENTAR JUTARNJEG

DAVOR BUTKOVIĆ Je li kardinal Bozanić svjestan štete najnovijeg pothvata Glasa Koncila?

Marija Bistrica, 090912.281. zavjetno hodocasce vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu. Ovogodisnje hodocasce odrzano je pod geslom "Blazena ti sto povjerova".Na fotografiji: Kardinal Josip Bozanic predvodio je euharistijsko slavlje.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Katolička crkva opravdano je zainteresirana za istraživanja o stvarnom značaju koncentracijskog logora Jasenovac. Nesporno je da su hrvatska Katolička crkva, ali i hrvatski narod deseteljćima bili lažno optuživani zbog izmišljenog broja žrtava u Jasenovcu. Međutim, intervju što ga je prošlog tjedna Glas Koncila objavio s Mladenom Ivezićem (a na koji je hrvatsku javnost sjajnim tekstom upozorio Predrag Lucić u Novom listu), autorom nedavno objavljene knjige o Jasenovcu, izlazi iz područja istraživanja istine o tom logoru te ulazi u sferu čistog antisemitizma i povijesnog revizionizma.

Gospodin Ivezić, uz faktičko odobravanje novinara koji ga je intervjuirao, ne samo da tvrdi da je Jasenovac osnovan u skladu s onda važećim međunarodnim konvencijama; gospodin Ivezić ne samo da tvrdi da su u Jasenovcu Židovi maltetirali i pljačkali Židove (dok, eto, siroti ustaše s tim nisu imali nikakve veze), nego se gospodin Ivezić u svom istupu poziva na Uda Walendyja.

SKANDALOZNO Glas Koncila objavio intervju s povjesničarom koji negira holokaust

Udo Walendy, autor knjige “Istina za Njemačku”, jedan je od najpoznatijih svjetskih poricatelja holokausta.

Glas Koncila službeno je glasilo Zagrebačke nadbiskupije. Znači li Ivezićev istup o Jasenovcu u Glasu Koncila i njegovo pozivanje na svjetski poznatog osporavatelja holokausta da i Zagrebačka nadbiskupija dijeli sumnje prema samom počinjenju holokausta? Je li nadbiskup Josip Bozanić svjestan da je u novinama za koje je on formalno suodgovoran izašao poziv da se obavezno čitaju knjige u kojima se tvrdi da se holokaust nije dogodio (i to u kontekstu teme o Jasenovcu)?

Je li zagrebački kardinal svjestan realne političke težine (i štete) najnovijeg pothvata Glasa Koncila?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:43