PIŠE MARKO BIOČINA

Doista je dno dna dirati u tuđu obitelj. Karamarko to dobro zna

 Goran Mehkek / CROPIX

To je doista dno dna - rekao je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. - Ono što je najgore je dirati u nečiju obitelj. Petljati obitelj u obračunu s političarem je nemoralno. Molim ih da mi ne diraju u obitelj! To je poruka svima koji se bave ovim čime se bave - prilično je dramatično Karamarko poručio svima koji su proteklih tjedana propitkivali ispravnost poslovnih odnosa tvrtke njegove supruge s tvrtkom MOL-ova lobista Josipa Petrovića. Pozivanje na tobožnji “kodeks časti” u zanimanju koje građani ove zemlje vjerojatno percipiraju najnečasnijim od svih već je samo po sebi prilično dubiozna inicijativa, čak i kad bi ta čast bila ugrožena, a neki političar diskreditiran neprimjerenim narušavanjem privatnosti nekog od njegovih bližnjih. No poslovne aktivnosti članova obitelji dužnosnika ne spadaju u sferu privatnosti i u slučaju indicija za potencijalne nepravilnosti moraju biti predmet uvida javnosti. Ne tako davno takav stav je zastupala i stranka koju Karamarko vodi, pa je njezin saborski zastupnik Jasen Mesić još u srpnju prošle godine u Saboru - posve opravdano - zazivao istragu poslova Kreše Milanovića, brata tadašnjeg premijera.

- Pozivamo institucije da to istraže. HDZ je imao snagu provesti istrage i pokrenuti postupke prema premijeru RH. Pa neka se sada provedu istrage prema bratu Zorana Milanovića - rekao je Mesić, a nije zabilježeno da mu je nakon toga njegov stranački šef poručio kako je “petljati obitelj u obračun s političarem nemoralno”.

Doduše, zabilježena je jedna Karamarkova reakcija na tu vrstu političkog govora. Na sad već legendarnom stranačkom skupu HDZ-a u Omišu u veljači 2014. šef HDZ-a je držao govor i tadašnjeg predsjednika Josipovića optužio “da perfidno radi protiv interesa vlastitog naroda”, da bi se onda javio netko iz publike i zavikao: “Baš kao i tata mu! Svi znamo to đubre!” Nažalost, Karamarko okupljenima ni tada nije objasnio nemoralnost njihovih riječi. Rekao je: “Zahvaljujem! Moram reći da volim kad me ovako nadopunjuju. Morao bih vas na sve skupove sa sobom voditi, da nam dižete atmosferu”. Tim riječima teško je bilo što dodati, osim složiti se s prvim potpredsjednikom Vlade. Najgore je dirati u nečiju obitelj. To je doista dno dna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:32