PUBLICISTIČKI NOVITETI

Engdahl o Islamskoj državi i priča o dramatičnoj aferi Živago

Dramatična, sjajna napisana knjiga o borbi za jedan od najpoznatijih romana 20. stoljeća i nova knjiga popularnog F. Williama Engdahla - Profilovi su publicistički noviteti za Interliber.

Peter Finn i Petre Couvée AFERA ŽIVAGO

Afera Živago izuzetna je publicistička knjiga Petera Finna i Petre Couvée.

Dramatična je to, dosad neispričana, priča o slavnom romanu Borisa Pasternaka koji je postao tajno oružje u ideološkoj borbi između Istoka i Zapada.

Priča ovog čuvenog slučaja počinje u svibnju 1956. kad je jedan talijanski izdavač otputovao vlakom u posjet dalekoj ruskoj provinciji s namjerom da posjeti jednog od najpopularnijih ruskih pjesnika Borisa Pasternaka koji mu je povjerio svoj prvi, željno iščekivan roman uz riječi: „Ovo je Doktor Živago. Dao Bog da obiđe svijet.“

Pasternak je i predobro znao da njegov roman nikad neće biti objavljen u SSSR-u, gdje su ga vlasti smatrale napadom na Revoluciju, zbog čega je odobrio njegovo objavljivanje u inozemstvu. Ali CIA, koja je hladni rat smatrala ponajprije ideološkom borbom, roman je 1958. objavila na ruskom i prokrijumčarila ga u SSSR, gdje je razgrabljen na crnom tržištu i kradom išao iz ruke u ruku. Autori Afere Živago, jedini koji su imali pristup CIA-jinim tajnim dosjeima, daju nam uzbudljiv portret šarmantnog i strašću prožetog Pasternaka, ali i napet triler koji nam pruža priliku da se upoznamo s fascinantnim vremenom hladnog rata i koji nas vodi u vrijeme kad je književnost imala moć mijenjati svijet.

Peter Finn dopisnik je Washington Posta za pitanja nacionalne sigurnosti i svojedobno je bio šef dopisništva toga lista u Moskvi. Petra Couvée je spisateljica, prevoditeljica i sveučilišna nastavnica. Prevela je više ruskih pisaca na nizozemski. Pridružena je istraživačica na Sveučilištu u Leidenu i svakog proljeća predaje nizozemski jezik na Moskovskom državnom sveučilištu.

Aferu Živago s engleskog je preveo Mijo Pavić.

Zavirite u knjigu:

http://profilknjigaizdanja.blogspot.hr/2015/11/peter-finna-i-petra-couvee-afera-zivago_2.html

Prisjetite se čuvene ekranizacije:

F. William Engdahl IZGUBLJENI HEGEMON

Pažnju čitatelja svakako će privući i Izgubljeni hegemon, nova kontroverzna knjiga smjelog i često žestoko osporavanog američko-njemačkog autora F. Williama Engdahla, vrlo kritičnog prema globalnim političkom potezima Washingtona, koji otkriva tajne veze američkih tajnih službi i džihadista. Njegova nova knjiga priča o tome kako su CIA i Pentagon stvorili i naoružali džihadiste da bi ih iskoristiti kao strojeve za ubijanje u borbi za američku prevlast u svijetu. Nema sumnje da će i ova knjiga, koja donosi nekoliko vrlo kontroverznih stavova i povijesnih interpretacija, izazvati velike zanimanje u Hrvatskoj, baš kao što su to učinile i ranije autorove knjige.

Knjigu Izgubljeni hegemon s engleskog je prevela Branka Maričić.

Zavirite u knjigu:

http://profilknjigaizdanja.blogspot.hr/2015/11/f-william-engdahl-izgubljeni-hegemon.html

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:23