DISKRIMINACIJA

Facebook zabranio oglas sa slikom ove cure u bikiniju: 'Dajte neku fotku s nekim tko trči'

Iz društvene mreže su poručili da se pokuša sa slikom na kojoj netko trči ili vozi bicikl.
 Foto: Jason LaVeris / FilmMagic

Feministička udruga iz Australije Cherchez La Femme vrlo je nezadovoljna nakon što je Facebook odbio objaviti oglas o događaju koji su kreirali i to zbog fotografije koju su namjeravali koristiti, piše BBC.

Slika prikazuje plus-size model Tess Holliday u bikiniju.

Društvena mreža objasnila je da fotografija, postavljena kako bi promovirala pozitivnu sliku o tijelu, 'prikazuje žensko tijelo na nepoželjan način'. Facebook je također priopćio da će 'događaj' biti uklonjen i da oglas neće biti odobren.

No, dok je slika i dalje vidljiva na stranici, sam se događaj ne promovira nigdje na platformi.

'Oglasi poput ovog nisu dozvoljeni jer se gledatelji mogu zbog njih osjećati loše', kazao je Facebook tim. Također je predloženo da se umjesto toga pokuša sa slikom nekoga tko trči ili vozi bicikl.

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 15:  Model Tess Holliday attends the Dinner With a Cause 18th annual gala at JW Marriott Los Angeles at L.A. LIVE on October 15, 2015 in Los Angeles, California.  (Photo by Jason LaVeris/FilmMagic)
Foto: Jason LaVeris / FilmMagic

U uvjetima korištenja stoji da se u svrhu kreiranja oglasa ne smiju koristiti slike koje prikazuju previše kože ili dekoltea.

Jessamy Gleeson, jedna od organizatorica događaja o kojem je ovdje riječ, a koji nosi ime 'Feminizam i debljina', kaže kako je apsolutno bijesna.

'Drugdje ne cenzuriraju fotografije ženskih tijela ako se ne uklapaju u uobičajeno viđenje ženske ljepote', kaže.

'Mogla bih shvatiti da su se pokušali obračunati s poremećajima u prehrani, no do neke mjere morate prihvatiti da jednostavno postoje žene raznih veličina.'

Udruga je kontaktirala i model Tess Holliday i tražila dopuštenje za korištenje slike, no ona se zasad nije javila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:33