MISTERIJI OPĆE KULTURE

FOTO: SKRIVENE PORUKE NA ŠEST POZNATIH MJESTA Što je zajedničko novčanici od 50 rupija i crtiću 'Kralj lavova'?

Što je zajedničko novčanici od 50 rupija koja se koristila na Sejšelima između 1968. i 1973 i popularnom Disneyjevom crtiću Kralju lavova?

Kako otkriva tekst britanskog Independenta, obje imaju skriveno ubačenu riječ "sex". No, to nisu jedina mjesta gdje su veseli autori kroz povijest sakrili tajne poruke.

Novčanica rupije

Zanimljivi raspored palminog lišća tvori riječ "sex" pokraj britanske kraljice Elizabete. Rijetka novčanica danas se prodaje po vrijednosti od 200 funti.

Mona Lisa

Bez sumnje najpoznatija slika na svijetu krije mnogo tajni, prvo onu svojeg zagonetnog osmijeha i nikada utvrđenog identiteta. Tijekom 2010. godine talijanski znanstvenici napravili su fotografije visoke rezolucije Mona Lisinog desnog oka koji otkriva inicijale LV (vjerojatno je riječ o inicijalima autora djela Leonarda da Vincija). Skriveni simbol nalazi se i na lijevom oku zagonetne dame, ali njega znanstvenici nisu uspjeli dešifrirati.

Beatlesi

Beatlesi su 1995. objavili demo snimku pjesme Johna Lennona iz 1977. pod nazivom Free as a Bird (Slobodan kao ptica). Pred kraj pjesme nasnimili su skrivenu poruku unazad, na kojoj Lennnon kaže "ispalo je opet lijepo".

Foto: Free as a Bird cover

Kralj lavova

U sceni u kojoj Simba leži na rubu litice, diže se oblak prašine koji naizgled formira riječ "sex" na zvjezdanom nebu. No, neki tvrde da je riječ zapravo SFX, što je kratica za tvrtku koja je radila specijalne efekte na animiranom filmu. Baš im i nije najbolje uspjelo...

Printscreen: Youtube, Lion King

Muzej Londona

Iako na prvi pogled logo Muzeja Londona izgleda kao nasumični skup boja, u biti se radi o preklapanju geografskih područja koja označavaju kako se grad širio kroz godine. Prilično kul.

Foto: Museum of London

Simpsoni

U originalnoj uvodnoj špici kultne animirane serije u jednom dijelu blagajnik provuče najmlađu kćer Maggie kroz čitač bar-koda, a na ekranu blagajne pokaže se broj 847.63 dolara što je bio prosječni mjesečni trošak podizanja djeteta u 1989. godini u SAD-u, kada je krenula serija.

Foto: Printscreen Youtuibe, Simpsons

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:04