ODAKLE SE POJAVILA?

FOTO: ZMIJA SNIMLJENA U STROGOM CENTRU ZAGREBU Građani ostali mirni i pozvali stručnjake: 'Da je naši prijatelji nisu čuvali, jadnicu bi netko ubio'

 Facebook

U posljednjih mjesec dana hrvatski stručnjaci za zmije i udruge za zaštitu životinja primaju velik broj dojava o gmazovima koji se pojavljuju usred grada. Novi incident sa sretnim završetkom dogodio se u centru Zagreba, na križanju Frankopanske i Dalmatinske ulice.

Ondje su građani uz zid uočili neotrovnu bjelicu te odmah kontaktirali članove projekta Čudesan svijet zmija koji odmah reagirali i spasili izgubljenu zmiju. Kako su napisali na svojoj stranici na Facebooku, obitelj koja je uočila zmiju odlučila je nazvati spasitelje, a životinju zbrinuti do njihova dolaska. Naime, bezopasna zmijica gotovo sigurno ne bi preživjela u betonskoj džungli i ako ne bi stradala zbog nečijeg straha ili agresivnosti, teško da bi izbjegla sudbinu automobila ili tramvaja.

Stručnjaci su upozorili da se radi o neotrovnoj i bezopasnoj zmiji koja boravi u gradu te je se može vidjeti u Maksimiru, na Cmroku, u Botaničkom, na Jelenovcu, Ribnjaku, Bundeku, Tuškancu, Dubravkinom putu i drugim mjestima, a za ljude ne predstavlja prijetnju.

'Imali smo danas akciju spašavanja zmije u centru Zagreba, točnije na ćošku Frankopanske i Dalmatinske. Radilo se o bjelici, neotrovnoj hrvatskoj zmiji. I da je naši prijatelji nisu čuvali do našeg dolaska, jadna zmija bi zasiguno bila ubijena ili od strane ljudi ili auta ili tramvaja. I sada naravno ono klasično pitanje: ‘Odakle zmija tu?’

Dakle zmije žive u Zagrebu baš kao i mi. Dapače, zmije žive u Zagrebu puno duže nego mi ljudi. Radi se uglavnom o neopasnim i neotrovnim zmijama poput ove bjelice, te smukulja i bjelouški... Ima ih u Maksimiru, na Cmroku, u Botaničkom, na Jelenovcu, Ribnjaku, Bundeku, Tuškancu, Dubravkinom putu... odakle je i ova jadna dolutala. Ništa čudno niti neobično. Zmija je sigurno uhvaćena i moji vjerni asistenti Luka i Elena su je vratili u prirodu.

Respect the nature', napisali su na Facebooku.

Projekt 'Čudesan svijet zmija' pokrenuo je 2013. godine s izložbom u Zagrebu uzgajivač zmija Neven Vrbanić, ujedno vlasnik te zbirke. Od tada se izložba održava svake godine, a ukupno ju je vidjelo preko 50.000 ljudi. Riječ je o jednoj od najvećih privatnih zbirki živih zmija u Europi koju ste do ovog vikenda imali prilike vidjeti u mezaninu Importanne galerije.

Tri dojave o zmijama u gradu u manje od tjedan dana prije dva tjedna iznenadila je i hrvatske stručnjake, no kako su objasnili, temperature su im u tom periodu bile idealne.

Stručnjaci kažu kako je pri bliskom susretu sa zmijom bilo koje vrste najbolje ostati smiren, ne pokušavati je uhvatiti i udaljiti se. Najbolje je zvati nadležnu službu u Dumovcu koja je osposobljena za uklanjanje zmija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:57