Francuski Spiderman uhićen tijekom penjanja na Petronasove tornjeve

KUALA LUMPUR - Francuz Alain Robert uhićen je danas tijekom riskantnog pokušaja penjanja bez užadi i sigurnosne opreme na poznate tornjeve blizance Petronas u malezijskom Kuala Lumpuru.



Četrdesetčetverogodišnji alpinist, poznat pod nadimkom francuski Spiderman jer se u svojoj 'karijeri' popeo na najviše neobodere svijeta, uspio je proći pored osiguranja 88-katnice i doći na 60. kat prije nego što se predao.



- Sjajan je pogled odavde - izjavio je Robert Reutersu telefonom tijekom penjanja na najviše tornjeve blizance svijeta. Stotine promatrača svojim je fotoaparatima i kamerama moglo zabilježiti scene koje su nalikovale akcijskim filmovima - na 35. katu Robert je visio na izbočini dok je pored njega letio policijski helikopter.



Skupina vatrogasaca i policajaca napokon ga je zaustavila na 60. katu i naredila mu da uđe u zgradu. Robert je zatim uhićen i odvezen u policijskom automobilu, a za sada nije poznato hoće li protiv njega biti podnesena neka prijava. Zanimljivo, među svjedocima najnovijeg Robertova pothvata slučajno se našao i predsjednik francuskog Senata Christian Poncelet.



Današnja 'predstava' bila je Robertov drugi pokušaj penjanja na Petronasove tornjeve. Prije točno deset godina nakon samo 30 minuta penjanja dospio je također do 60. kata, ali drugog tornja, gdje je uhićen.



Robert se može pohvaliti činjenicom da se popeo na 65 građevina širom svijeta, uključujući Eiffelov toranj, Canary Wharf u Londonu, Empire State Building u New Yorku i Sear's Tower u Chicagu, a prije tri godine je po vjetrovitom vremenu osvojio i najvišu zgradu svijeta, Taipei 101 na Tajvanu. No, Petronasovi tornjevi još uvijek ostaju nemoguća misija za njega. (R, D. Arapović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:00