Girardi-Jurkić: Mađarima smo olako dali Seusovo blago, nađimo osnovu za povrat

PULA, ZAGREB - Mađari su se dobro organizirali, imaju političku podršku i moguće je da će Seusovo blago na kraju završiti u Mađarskoj. Za razliku od njih, mi smo ipak olako odustali od dokazivanja da blago pripada nama.



A ja to i dalje tvrdim - rekla je Vesna Girardi-Jurkić, pokretačica spora o Seusovu blagu, komentirajući informaciju da će se krajem mjeseca u Londonu održati znanstveni skup na kojem će se, kako se Mađari nadaju, donijeti zaključak da je Seusovo blago iz Mađarske.



Girardi-Jurkić je, naime, još 1989. godine kao tadašnja ravnateljica pulskog Arheološkog muzeja provela sondažna arheološka istraživanja u Barbarigi nedaleko od Pule, a preko puta Brijuna, kojima je željela dokazati da je vrijedno Seusovo blago iskopano upravo na tom području u Istri. Svoje aktivnosti oko dokazivanja porijekla Seusova blaga nastavila je i kao ministrica kulture s tadašnjim premijerom Antom Markovićem, ali, kako kaže, nakon što je u prosincu 1996. godine kao članica državne komisije o dokazivanju porijekla Seusova blaga izvještaj predala predsjedniku Vlade, dalje se time nije bavila.







- No ja i danas tvrdim da postoje svi povijesni elementi i povijesne pretpostavke kako je Seusovo blago iskopano na području Barbarige. I novija arheološka istraživanja na tom i susjednom području Betige tomu idu u prilog - rekla je mr. Vesna Girardi-Jurkić. Nije željela komentirati zašto je Hrvatska nakon sudskog spora o Seusovu blagu održanog u New Yorku odustala od daljnjih aktivnosti vezanih uz dokazivanje porijekla.



- Zašto Hrvatska nije išla dalje, zašto se nije organizirala, nije na meni da komentiram. Na to je vjerojatno utjecao niz okolnosti - dodala je mr. Vesna Girardi-Jurkić.





Izvorno je vlasnik blaga bio bogati veleposlanik Seus, kojemu ga je vjerojatno darovao Konstantin Veliki. Riječ je o najvećoj kolekciji rimskog srebra na svijetu, a najvredniji je 12 kilograma težak tanjur. Vrijednost blaga procjenjuje se na 40 milijuna funti.
KOLEKCIJA VRIJEDNA 40 MILIJUNA FUNTI

Pitanje Seusova blaga ponovno je aktualizirala najava Mađara da će otkupiti zbirku umjetnina od lorda Northamptona nakon što se na skupu u Londonu krajem ovog mjeseca utvrdi da blago potječe iz Mađarske. Međutim, hrvatsko Ministarstvo kulture ipak ne namjerava potpuno odustati od borbe za povrat Seusova blaga.



- Ministar kulture Božo Biškupić zamolio je pravne stručnjake Vlade RH da obave uvid u dokumentaciju o Seusovu blagu, koja je pohranjena u Vladi, kako bi ustanovili ima li osnova za ponovno pokretanje postupka kojim bi se ostvario povrat blaga u Hrvatsku - rekli su jučer u Ministarstvu kulture.



Naime, mađarska je vlada za kraj ovog mjeseca predvidjela stručni skup o Seusovu blagu koji će se održati u Londonu, gdje je blago smješteno, a na tom skupu trebala bi biti objavljenja nagodba. Mađari su tako otišli stepenicu dalje nakon listopada prošle godine.



Podsjetimo, tada je blago u posjedu lorda Northamptona, čija se vrijednost procjenjuje na 40 milijuna funti, bilo ponuđeno na uvid javnosti nakon dva desetljeća. Na ulazu u aukcijsku kuću Bonhams dijelili su se leci tipkani na dvije stranice, a radilo se o prosvjedu Mađara protiv prodaje blaga za koje nisu utvrđeni porijeklo i način nabave.



Mađari, naime, prema nekim dokazima od kojih je jedan natpis Pelso, što je drevno ime za Balaton, ugraviran na jednoj od posuda, tvrde kako to blago pripada njima.



Ravnateljica Klovićevih dvora i kolumnistica Vjesnika Vesna Kusin smatra kako se i Hrvatska treba uključiti u bitku za blago.



- Mađari organiziraju seminar na kojem će prezentirati zaključke i najaviti nagodbu s Northamptonom. Ako Hrvatska ima dokaze, a oni koji su sudjelovali u procesu tvrde da ima, treba konkurirati Mađarima. Podsjećam kako imamo analizu tla s tog područja, a dokazi su potvrđeni i u Institutu "Ruđer Bošković" i kasnije na institutu u Kanadi. Hrvatskoj prvi put nije bilo dozvoljeno da te analize podastre kao dokaz - rekla je Vesna Kusin.



Naime, sud u New Yorku donio je presudu kako je kolekcionar plemenita podrijetla, lord Northampton, "kupovao djela u dobroj namjeri" i da nijedna od zemalja nije podastrla valjane dokaze o porijeklu. Northampton je dobro naplatio taj kiks, no ne može nikako prodati blago. Ono je gotovo dva desetljeća stajalo u njegovu sefu zbog neriješenih pravnih odnosa, a nakon 20 godina prvi je put u listopadu u Londonu tih 14 predmeta bilo izloženo.

  U sefu lorda Northamptona stajalo dva desetljeća



Silvana Fable i Patricia Kiš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:37