NIŠTA BEZ KOALICIJSKIH PREGOVORA

GLOBALNI ODJECI HRVATSKIH IZBORA Evo što o rezultatima pišu najutjecajniji svjetski mediji

 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Sve vodeće svjetske agencije izvijestile su da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s partnerima relativni pobjednik nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora, ali i da za vladu treba koalicija koju neće biti lako formirati.

Reuters smatra da Hrvatsku očekuju dugi koalicijski pregovori nakon što birači ponovno nikome nisu dali apsolutnu većinu.

Prenosi da je HDZ dobio 61 mandat od ukupno 151, a socijaldemokrati 54, no da još nema većinu čak i uz potporu Mosta, čija će uloga vjerojatno biti presudna.

"Čini se da je HDZ u najboljoj poziciji da formira vladu, ali formiranje koalicije s jasnim mandatom za provedbu bolnih reformi javne uprave (...) moglo bi biti teško bilo kojoj stranci", navodi britanska agencija, podsjećajući da EU traži od svoje najmlađe članice da obuzda visoki javni dug, smanji proračunski deficit, restrukturira javnu upravu i poboljša poslovno okruženje kako bi potaknula rast gospodarstva kojim još dominiraju državna poduzeća.

Agencija primjećuje također da je odziv na izbore bio slabiji nego na prethodnima jer su glasači razočarani te ističe da je populistički Živi zid skočio s jednog na osam mandata zahvaljujući obećanjima da će biti strog prema bankama i zahtjevima za progonom neimenovanih korumpiranih dužnosnika.

Plenković okrenuo leđa nacionalističkoj retorici

Sa 13 zastupnika, konzervativni Most, blizak Katoličkoj Crkvi, imat će središnju ulogu u formiranju buduće vlade, slaže se i France Presse, smatrajući da je vjerojatnije da se pridruži HDZ-u iako je postavio uvjete za ulazak u vladu,

Agencija podsjeća da je prethodna vlada, također predvođena HDZ-om, trajala samo šest mjeseci i da je pala u lipnju rastrgana internim podjelama, polemikama i dotučena političko-financijskim skandalom.

France Presse ističe da je novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković okrenuo leđa nacionalističkoj retorici svojeg prethodnika, bivšeg šefa tajne službe Tomislava Karamarka, te da obećava stabilnu i proeuropsku vladu.

Njemačka agencija dpa smatra također da HDZ očekuju koalicijski pregovori s teškim partnerima. Ocjenjuje ipak da su izgledi za formiranje koalicije dobri ako mu se uz Most pridruže zastupnici manjina.

Associated Press smatra da je pobjeda konzervativaca otvorila vrata ponovnom formiranju iste koalicije kao i u siječnju.

Austrijska agencija APA ocjenjuje da je pobjeda vladajućih konzervativaca iznenađenje jer su dvije vodeće stranke vodile mrtvu trku gotovo do posljednjeg trenutka.

Napominje, međutim, da formiranje vlade neće biti lako.

Prenosi ocjenu analitičara Žarka Puhovskog koji je za televizijsku postaji N1 kazao kako očekuje da će HDZ formirati vladu s Mostom, ali i da nije siguran koliko će ta vlada trajati.

Živi zid najveće iznenađenje

Najveće iznenađenje izbora, ističe agencija, populistička je stranka Živi zid koja je s partnerima osvojila osam mandata dok je do sada imala samo jednog i koja se pretvara u "važnog političkog igrača". Napominje ipak da ta stranka ne želi ni s kime koalirati.

Agencija prenosi također da socijaldemokrati, koji su s Narodnom koalicijom osvojili 54 mandata, u izbornoj noći nisu mogli sakriti razočaranje.

"Velika prednost pred HDZ-om, koju je stranka imala ljetos nakon pada vlade, nije se na izborima pretvorila u zastupničke mandate", navodi, dodajući da vođa SDP-a Zoran Milanović još nije izravno priznao poraz.

Milanović je kazao da Hrvatska treba stabilnu vladu, ali da se još ne zna tko će je formirati, poručivši da treba zatomiti svoje osobne ambicije i taštine i staviti se na raspolaganje državi.

Analitičari taj istup tumače kao ponudu da se formira velika koalicija, o čemu se prije izbora puno nagađalo, no zbog velikih razlika između stranaka to je malo vjerojatno, piše APA.

Srbijanska agencija Tanjug ocjenjuje da deveti, izvanredni, parlamentarni izbori u Hrvatskoj nisu donijeli ništa novo na hrvatskoj političkoj sceni u odnosu snaga budući da je HDZ s partnerima realni pobjednik.

Ključ buduće vlade bit će ta stranka s Mostom, prenosi, napominjući da se njegov vođa Božo Petrov nije izjasnio ni za HDZ ni za SDP te da je poručio da neće odustati od svojih sedam uvjeta za ulazak u vladu.

Ističe također da je moralni pobjednik izbora Živi zid koji je osvojio osam mandata, iako ne želi ući u vladu.

Srbijanska agencija Beta također kao iznenađenje izbora izdvaja Živi zid te to što je HDZ u dijaspori, u kojoj je tradicionalno osvajao sva tri mandata, sada dobio dva, dok je jedan pripao neovisnoj listi Željka Glasnovića, bivšeg HDZ-ovca.

Slovenska agencija STA prenosi da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio uvjerenost da će HDZ u iduće četiri godine voditi novu hrvatsku vladu, obećavši da će biti stabilna i proeuropski usmjerena i da će slijediti politike Europske pučke stranke (EPP).

Talijanska agencija ANSA prenosi također da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo da želi voditi zemlju u umjerenijem smjeru i nastaviti s gospodarskim reformama.

Primjećuje da je kao pravi diplomat izbjegao izjasniti se koga bi želio za budućeg koalicijskog partnera, kao i da je vođa socijaldemokrata Zoran Milanović neizravno ostavio otvorenom mogućnost formiranja velike koalicije.

Neovisni europski portal EurActiv smatra da će Hrvatska vjerojatno dobiti novu koalicijsku vladu predvođenu HDZ-om te da će se u zemlji nastaviti politička neizvjesnost.

EurActiv podsjeća da je petomjesečna vladavina prethodne HDZ-ove koalicijske vlade bila obilježena skretanjem udesno i jačanjem netolerancije, uključujući napade na neovisne medije i manjine, posebno Srbe. Vlasti su se pravile da to ne vide, što je izazvalo zabrinutost u svijetu i pogoršalo ionako hladne odnose sa Srbijom, koji su pali na najniže grane od hrvatskog rata za neovisnost 1990-ih.

No, novi umjereniji vođa stranke Andrej Plenković, 46-godišnji zastupnik Europskog parlamenta, opetovano obećava da će raskinuti s populizmom i ekstremizmom i pozicionirati stranku u desni centar, ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:35