OŠTRI REZOVI

GOTOVO SE SVATKO USUĐUJE REĆI DA ZNA DA SU POŽARI PODMETNUTI, A DOBAR DIO NJIH I DA SU IH PODMETNULI SRBI Treba nas biti strah...

 
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Kroz Omiš je jučer sredinom dana prošao tamni SUV. Svi prozori su bili otvoreni, glazba je bila na najjače, dvije su nasmiješene djevojke virile svaka sa svog prozora i mobitelom snimale debelog tipa u crnoj kanotijerici kako sjedi na krovu automobila s konzervom piva u ruci. Drugom se držao za krov. Napravivši krug, dostigao ih je policajac na motoru i zaustavio. Imali su svoju zabavu. Je li netko od njih mogao baciti dovršenu cigaretu negdje sa strane da su se vozili na otvorenoj cesti? Oni nisu primjećivali da rade išta neobično.

"Deca" traktorske nenaouržane nejači dođu iz Srbistana na "dedovinu" u sela oko Benkovca, Kistanja, Drniša... kupaju se po Vodicama, Biogradu, Murteru... i u povratku se igraju vatrom... e za to postoji izraelski model, potaracat im te kolibe, nekog roknut snajperom, a nekog "devetkom", neke dobro prebit, popalit nekoliko auta, a može se "par ekipa" poslat i tamo...

Ovo je jedan od napisa na Fejsbuku koji je jučer otkrio što i kako se dogodilo s požarom. Istodobno je u vijestima na nacionalnoj televiziji novinarka završila svoj prilog rečenicom: "Jedan od mještana kaže da je i ovaj požar podmetnut".

Moja procjena je da ovo ništa nije slučajno. Nemoguće je da jedan požar ugasimo, a onda bukne drugi. Policija se treba pozabaviti ovime i otkriti krivca, procijenio je Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane.

Previše ima požara ovog ljeta na našoj obali, a da bi sve to bila samo slučajnost, smatra producent Ivan Maloča. Branko Uvodić, televizijski voditelj s HRT-a, siguran je u uzroke požara. - Ovoliki požari koji su ovog ljeta plamtjeli i još gore na Jadranu nisu slučajnost. Bolesnici koji ih podmeću morali bi biti oštro kažnjeni jer svojim nedjelima nanose štetu ljudima i našoj zemlji - rekao je o uzrocima požara. Koristi izraz "našoj zemlji", što valjda znači da je siguran i da su potpaljivači stranci.

Istodobno je jedan vatrogasac napisao: "Ovo je ljeto bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna kako i tko je potpalio. A za ostalih 190-ak ne znamo. Pocrtavam: NE ZNAMO. Ne da ne znamo to, nego pojma nemamo ni o čemu. Totalno smo glupi i vjerujem da ima masu njih koji još uvijek misle da se požar najbolje gasi kisikom pod pritiskom! Ili da je bolje što puše bura, bar će ga ugasiti. Ili da je sramota što kanadera nema noću. Pa imaju svjetla valjda.

Ne, definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo analizirati uzroke i posljedice, razmotriti sve opcije, izabrati najvjerojatniju. I svejedno se ograditi da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine.

Na kraju moramo … dakle MORAMO razviti svjesnost, odgovornosti za riječi koje izričemo. Te riječi mogu nekog povrijediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo. Te riječi su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se 'ovi' skupe u rulju i krenu na linč paleći 'onima' sela, aute, njive… Vidim da bi neki vješali, strijeljali, mučili. Čitam i da bi krv u potocima…

Ima li kraja više svemu?!' - napisao je vatrogasac na Fejsbuk stranici "Vatrogasci - oni su naši heroji".

Policija je pronašla dvoje maloljetnika i optužila ih za paljenje požara. Ali, optuženi su samo za jedan požar, dok gori velik dio Dalmacije. U stvari, nitko ne zna uzroke požara. Istodobno, gotovo se svatko usuđuje reći da zna da su požari podmetnuti, a dobar dio njih, kao što je rekao vatrogasac, da su ih podmetnuli - Srbi.

"To da postoji puno različitih uzroka požara svi znaju, ali nije zanimljivo ako je udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni čik iz auta, dno pivske boce ala leća… Najjače se čuje: 'Podmetnuto'.

Ako je podmetnuto, to može biti i puka nesreća jer neki nikako da shvate da se ljeti ne pali roštiljić u prirodi, može biti da netko vari u svom dvorištu pa iskrica omakne (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamjenu parcele u građevinsku. Ali svi su spremni vikati: 'To su oni što mrze sve hrvatsko!'

Ali ako i jest ljud(t?)ski faktor, u Hrvatskoj ipak živi najviše Hrvata, a onda manje onih ostalih. Opet se čuje: 'Oni!'

Oni mogu biti Romi, Česi, Talijani, Muslimani i ini drugi. Pogađate što se viče?

'Srbi, naravno!'.

I tko sad može izaći na kraj s takvom masovnom histerijom? - napisao je na stranici koja pripada ljudima koji nikada ne pitaju kada i kako će ugasiti požar. I prilično točno definirao da nam je najlakše okriviti druge, jer je to najjednostavnije i ne govori o nama, o tome koliko smo malo ili ništa napravili da bismo spriječili ili makar olakšali gašenje požara. Jer, požari su možda podmetnuti, ali što ako nisu? Što ako su nastali iz svih drugih razloga koji isključuju ljude ili namjeru da se ugrožava Hrvatska? Što ako su isti kao i požari u Portugalu? I, da, turisti u onom SUV-u nisu Srbi. Ali su bili pripiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:50