PODRŠKA ZA NOVI MANDAT

'HRVATSKI KRALJ BIKOVA' OBJASNIO ZAŠTO JE KOLINDI DONIRAO 100.000 KUNA 'Nju ne poznajem, Škoro mi je pjevao na svadbi, ali ovo je moj razlog'

Kolinda Grabar Kitarović
 Luka Gerlanc / CROPIX

Zvonimir Širjan preko svoje tvrtke Širjan donirao je Kolindi Grabar-Kitarović, predsjednici RH i kandidatkinji HDZ-a za novi mandat na Pantovčaku, 100 tisuća kuna, piše tportal.

Njegova obitelj već godinama na izborima daje bogate donacije HDZ-u i kandidatima te stranke. Tako su 2016. dali čak 200 tisuća kuna, ali preko svoje druge tvrtke, Agroprometa.

Širjan smatra kako je Grabar-Kitarović najpozvanija nositi titulu predsjednice države.

- Ona je naša jedina svijetla točka. Radi se o političarki svjetskoga glasa. Svi je poštuju, onda je i mi moramo poštovati. Ne vidim alternative, izjavio je Zvonimir Širjan za tportal.

Njegova je obitelj, kaže, bila i uvijek će biti za HDZ.

- Škoro je super pjevač. Bio je na jednoj našoj svadbi. Obožavam ga, ali ne može se nositi s Grabar-Kitarović, naglasio je Širjan te dodao kako osobno ne poznaje aktualnu predsjednicu, ali se rukovao s njom na nekim službenim događanjima.

Obitelj Širjan jedan je od najvećih proizvođača junadi i bikova u regiji s godišnjom proizvodnjom od desetak tisuća grla. Tim poslom bave se od početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Širjan uglavnom izvozi meso u Italiju, a junad i bikove u arapske zemlje, prije svega Libanon, Egipat i Libiju. Za vrijeme Arapskog proljeća izvoz je bio osjetno pao, ali posljednjih godina se oporavlja.

Prošle godine tvrtka Širjan imala je 134,4 milijuna kuna prihoda i 7,8 milijuna kuna dobiti. Agropromet je 2018. završio sa 63 milijuna kuna prometa i nešto više od milijun kuna zarade.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, dva Širjanova poduzeća prošle godine dobila su ukupno oko 40 milijuna kuna izravnih potpora, uglavnom za ulaganja u fizičku imovinu. Tvrtka Širjan pritom je dobila oko 32 milijuna, a Agropromet oko osam milijuna kuna, piše tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:46