IZA KULISA

IMAMO LI JOŠ SVOJE BORBENO ZRAKOPLOVSTVO, GDJE SU NESTALI MiG-ovi? Ako je dosad bilo nedoumica, u nedjelju su one nestale i definitivni je odgovor NE!

Arhivska fotografija
 Andrej Svoger / CROPIX

Ima li Hrvatska svoje borbeno zrakoplovstvo? Ako je do sada bilo imalo nedoumica, u nedjelju su i one nestale i definitivni je odgovor NE!

Na zagrebačkom Jarunu u nedjelju u popodnevnim satima hrvatsko borbeno zrakoplovstvo definitivno je umrlo. Na Dan Oružanih snaga zapovjedništvo HRZ-a nije bilo u mogućnosti dignuti barem dva MiG-a 21 u čast svih onih koji su u proteklih 26 godina bili u sastavu Hrvatske vojske, onih koji su pobijedili u ratu. Ratno zrakoplovstvo tako se svelo na akrobatsko letenje pripadnika Krila Oluje i na posljednji let jedinog preostalog transportnog helikoptera Mi 171Sh prije spuštanja zbog isteka resursa.

Drugi pokazuju što imaju, a mi?

Sve vojske svijeta na svoj dan građanima, stranim vojnim izaslanicima, špijunima svake vrste nastoje pokazati čime raspolažu i koje su im sposobnosti. A u nedjelju je HRZ pokazao da nema borbenu komponentu. MiG-ova nije bilo, a ni novih letjelica u Oružanim snagama - helikoptera Kiowa. Njih su znatiželjnici jedino mogli vidjeti na plakatu kojim je Ministarstvo obrane zainteresiranima prezentiralo trodnevna događanja u Zagrebu. Nažalost, nije ovo prvi put da je Ratno zrakoplovstvo pokazalo svoju borbenu nemoć. Prije dva mjeseca u Zadru je obilježena 25. godišnjica 93. zrakoplovne baze Zemunik. Borbene pilote u zraku predstavljali su letači Krila Oluje i njihovi gosti iz talijanskog ratnog zrakoplovstva, akrobatska grupa Frecce Tricolori.

I gdje smo sad?

Uzalud načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov tvrdi da "imamo dovoljno osposobljenih MiG-ova, onoliko koliko je dovoljno da možemo izvršavati svoju temeljnu zadaću zbog koje oni i postoje". Dok ih ne vidimo da lete, ne vjerujemo. I tako su 26 godina od osnivanja Oružane snage spale na akrobatsko letenje. Cinici bi rekli - vratili smo se u devedesete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:07