Island dobiva prvu gay premijerku

REYKJAVIK – Island će ovih dana postati prva zemlja u svijetu s premijerkom koja se otvoreno izjašnjava kao homoseksualka.



Johanna Sigurdardottir (66), ministrica socijalne skrbi, kandidatkinja je socijaldemokrata za prijelaznu vladu. Pad dosadašnje konzervativne vlade uzrokovala je velika financijska kriza. Zemlju je poharala inflacija, a mnogi ljudi ostali su bez posla.



Sigurdardottir bi na mjesto premijerke kroz nekoliko dana trebala imenovati nova vladajuća koalicija. Novi opći izbori najavljeni su za svibanj.



rubrike

SVIJET
više iz
Ministar okoliša Thorunn Sveinbjarnardottir ističe kako je ona „iskusna zastupnica“ te da je „na Islandu vole i cijene“.



Međutim, konzervativci smatraju da njezina ljevičarska politika neće pomoći oporavku gospodarstva. „Johanna je vrlo dobra osoba no ona je voli trošiti novac i podizati poreze“, rekao je Geir Haarde, koji je napustio premijersko mjesto djelomično zbog osobnih zdravstvenih razloga.



Sigurdardottir očekuje težak posao obnove gospodarstva i povjerenja građana u sposobnost vlasti. Islanđani su vrlo ljutiti na svoju vladu jer nije obuzdala bankarski sektor koji je prosperitetnu državu odveo u propast.



Međunarodni monetarni fond predviđa najveći pad gospodarstva Islanda od stjecanja neovisnosti od Danske 1944. godine. (AP; njd)



Per-Kristian Fos sbivši norveški premijer



Na čelu vlade bio je nakratko 2002., kada je bilo poznato da već godinama živi sa svojim partnerom.  



Bertrand Delanoë



gradonačelnik Pariza



Prvi značajniji francuski političar koji je otvoreno rekao da je gay, tijekom televizijskog intervjua 1998., prije nego što je izabran za gradonačelnika.



Klaus Wowereit



gradonačelnik Berlina



Svoju je spolnu orijentaciju otkrio prije izbora 2001. jer se bojao da će ga razotkriti njemački tabloidi.



Peter Mandelson



ministar u britanskom kabinetu



Za laburista bilo je poznato da je gay  od 1998., iako on o tome nije htio govoriti sve do 2000. godine.
POLITIČARI








Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:09