Istinski borci ne trebaju skrivati svoja imena

Naravno da je bilo samo pitanje vremena kada će se Registar branitelja pojaviti u javnosti. Šteta što Vlada to nije razumjela, pa je godinama skrivani dokument provaljen, a ne objavljen kako bi mu dolikovalo.

Bilo bi mnogo bolje da je zakonitom odlukom obnarodovan autorizirani, a ne, kako se sada dogodilo, nepotpuni registar. Odgovornost za to snose oni koji su, suprotno zahtjevima javnosti i stvarnim interesima branitelja, uporno ustrajavali na tajnosti veteranskih imena.

Odbijanjem zahtjeva da se katalog boraca Domovinskog rata učini dostupnim, Vlada je podcijenila i revoltirala javnost. Bahatost vlasti, koja smatra normalnim da samovlasno odlučuje o tome što narod smije znati a što će mu ostati tajna, pokrenula je gerilski otpor. Kao što je nekad Ankica Lepej provalila Tuđmanove račune, tako je sinoć nepoznat netko na internet pustio Registar branitelja.

Njegovo je objavljivanje ne samo interes javnosti, nego i interes branitelja. Istinski borci nemaju razloga skrivati svoja imena. Kao što im ne odgovara da se tajenjem podataka pogoduje mućkama i zbog jatakovanja lažnjaka i prevaranata generira sumnjičav odnos prema cijeloj braniteljskoj populaciji.

U Hrvatskoj se trenutačno odvija veliko striptiziranje: zemlja je preplavljena otkrićima za koje su akteri vlasti smatrali da će zauvijek ostati top secret. Ako je sve moguće provaliti, zašto bi Registar branitelja bio izuzetak? To se jednostavno nije moglo zaustaviti. Bez obzira pod koliko ga je katanaca Jadranka Kosor čuvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:01