USKORO STIŽU DVOJEZIČNI NATPISI

Izrađuju se ploče s ćiriličnim natpisima državnih ustanova u Vukovaru: Stožer za obranu najavio dežurstva na ulazima u grad

 Igor Sambolec / CROPIX

VUKOVAR - U tijeku je izrada dvojezičnih ploča koje će biti postavljene na sve državne ustanove, institucije i tvrtke u Vukovaru. No, to se prema riječima pročelnika Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Gorana Bošnjaka neće dogoditi u srijedu, kako je neslužbeno najavljeno u medijima.

- Znam da se to priprema i da će biti postavljeno, ali ne u srijedu. Kada će to biti? Ne znam - izjavio je Bošnjak.

Kako neslužbeno doznajemo sve državne institucije koje imaju svoje urede u Vukovaru već su naručila izradu ploča na kojima će njihovi nazivi biti ispisani i na latinici i na ćirilici. To su osim već spomenutog Ureda državne uprave to su institucije poput sudova, DORH-a, Porezne uprave, HZZ-a, HZMO-a, Državnog arhiva… I natpisi s imenom samog Vukovara koji se nalaze na ulazima u grad su pod ingerencijom države, odnosno državne tvrtke Hrvatske ceste, no kako doznajemo njima još nije stigao zahtjev za izradu ploča s imenom Vukovara na oba pisma, već samo za sela s većinskim srpskim stanovništvom - Trpinja i Borovo.

Najava postavljanja ploča dodatno je mobilizirala Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, čije je vodstvo najavilo kako će već u srijedu ujutro početi cjelodnevna dežurstva na ulazima u grad. Cilj je na taj način dodatno iskazati nezadovoljstvo zbog najave uvođenja ćirilice u javnu uporabu.

- Dolaze i naši prijatelji iz drugih gradova i rasporedit ćemo se na svim ulazima u grad. Želim naglasiti da nećemo nikoga sprječavati ili napadati zbog postavljanja ploča, ali ćemo izreći svoje mišljenje o tome. Također, nećemo intervenirati niti ako netko od stradalnika rata odluči skinuti ploču ili nešto slično - najavio je predsjednik Stožera Tomislav Josić, kazavši kako ima informacije da je za srijedu već angažirana i interventna policija koja bi trebala osiguravati postavljanje ploča. Jedan od članova Stožera Damir Maduna istaknuo je da će oni, nakon odlaska policije, vidjeti kako će „anulirati dvojezične natpise.“

- Vidjet ćemo hoćemo li ih skidati ili prebojati i to ćemo učiniti bez obzira na kaznene ili prekršajne prijave - istaknuo je Maduna, dok su iz PU vukovarsko-srijemske poručili da nemaju nikakve zahtjeve za podizanjem interventne postrojbe u svrhu osiguranja postavljanja dvojezičnih ploča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:00