KOMENTAR

Je li Kukuriku koalicija proslavila zadnji rođendan?

 Goran Mehkek / CROPIX

Na jučerašnji dan prije šest godina, 15. srpnja 2009., Zoran Milanović i tadašnji lideri SDP-a, HNS-a i IDS-a - slučajno i nenamjerno - osnovali su na Kastvu iznad Rijeke Kukuriku koaliciju, savez koji zadnje četiri godine vodi Hrvatsku. Hrvatska je zemlja u kojoj se obilježavaju razne obljetnice, ali ovoga puta čak niti u vladajućoj koaliciji nitko nije osjetio potrebu osvrnuti se na sastanak koji je, kako se kasnije pokazalo, predstavljao zametak stvaranja koalicije koja je uvela Hrvatsku u Europsku uniju.

“I izvela državu iz višegodišnje recesije”, ponavljat će posljednjih tjedana Milanović i njegovi ministri koji su odavno u neformalnoj predizbornoj kampanji. Kada je tako, zbog čega se vodeći članovi vladajuće koalicije ponašaju kao da nisu sigurni da će kroz nekoliko mjeseci na parlamentarne izbore izići u istom sastavu. Zato jer i ne znaju.

Na Kastvu je tog 15. srpnja snimljena zanimljiva fotografija: Zoran Milanović stoji u sredini, desno od njega Vesna Pusić i Radimir Čačić, lijevo su Ivan Jakovčić, Damir Kajin i Igor Dragovan, a iza njega Josip Leko i Zlatko Komadina. Od tada su otpali Čačić i Kajin, Jakovčić je u Bruxellesu, a Komadina u opoziciji prema vodstvu vlastite stranke. Od osmero utemeljitelja saveza, ostala ih je polovica. A tek treba vidjeti što će u konačnici odlučiti u IDS-u, odakle prilično prozirno ucjenjuju ostatak koalicije, prema posljednjim informacijama, sada traže točan datum izbora, a onda će donijeti odluku. Kao da je za zajednički nastup presudno hoće li se izbori održati 25. studenoga ili, recimo, 17. siječnja.

Unatoč brojnim zamjerkama, prvenstveno zbog sporosti u provedbi reformi, Kukuriku koalicija odradila je važan posao u normalizaciji Hrvatske. Od države koju je prije toga vodila kriminalna hobotnica, Hrvatska se pretvara u zemlju s perspektivom. Sporije nego što bi trebalo, međutim, uzmu li se u obzir unutarnji otpori svakoj reformi, od sindikata, preko bivših branitelja do religijskih desničara, bitno brži reformski tempo bio je nemoguć. Osim toga, Kukuriku savez jedina je ozbiljna politička snaga koja je dosljedno branila prava ovdašnjih manjinskih zajednica, Srba na dvojezičnost ili istospolnih parova na sklapanje formalnih zajednica, dakle svih onih koje desnica u domoljubnim koalicijama suštinski prezire.

Zato bi šestogodišnji rezime mogao glasiti: Kukuriku koalicija nije promijenila Hrvatsku, ali je udarila temelje promjenama. Kakve-takve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:02