ANALIZA JUTARNJEG

KAKO JE KIM SHVATIO DA SE NAŠAO U NAJBOLJOJ MOGUĆOJ POZICIJI PA SADA OTVORENO ISMIJAVA KINU, RUSIJU I AMERIKU Pregovori će početi kad to odluči on

 Reuters

Prije par mjeseci, govoreći o mogućem izbijanju novog rata na nekoj od kritičnih točaka, upravo smo Korejski poluotok proglasili najosjetljivijim područjem i procijenili da je vjerojatnost oružanog konflikta između 60 i 70 posto. I najopasniji debeljko na svijetu, sjevernokorejski diktator Kim Jong-un je napravio sve da potvrdi naše procjene - još bi čovjek pomislio da čita Jutarnji list.

Čuđenju nema mjesta. Svima je više nego jasno da Pjongjang ima jasan cilj: dokopati se nuklearnog oružja kao glavnog osiguranja svog opstanka (pri čemu se jasno misli na opstanak režima). I da je to temelj doktrine Kim Jong-una koji je shvatio da se nalazi u najboljoj mogućoj poziciji: Kina ne želi njegov pad i ujedinjenje dviju Koreja jer to dovodi američku vojsku na njezine granice, Rusija želi dobrim vezama s Pjongjangom pokazati da je svjetska sila i na Pacifiku.

Dakle, koliko god jučer osuđivali debeljka u Pekingu i Moskvi, oni nisu spremni na odlučni potez. Peking je, osim toga, tvrdio da sankcije nisu pravo rješenje, a Putin upozoravao da bi moglo doći do ozbiljnih sukoba ako svoje politike ne obuzdaju Južna Koreja i SAD (održavali su redovite godišnje vojne vježbe) - i što je logičnije u takvim okolnostima nego da susjedna zemlja ispali transkontinentalni balistički projektil ili testira nuklearnu bombu (možda je to poruka što očekivati od ruskih vježbi Zapad za deset dana).

U Washingtonu je Kim dobio predsjednika koji je napravio najveću moguću pogrešku: upustio se u rat riječima s diktatorom i izgubio. Jer, ljudi oko Trumpa su svjesni da vojni napad nije prihvatljiva opcija jer predstavlja jasnu i otvorenu pogibelj po Južnu Koreju.

I prijeti prelijevanjem na Aziju. Kim je pak u par mjeseci južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, koji je želio liberalizirati odnose, svojim akcijama pretvorio u jastreba - takav mu naime treba, s golubom se ne može nadvikivati i prijetiti.

A situacija kod kuće se neočekivano promijenila. Iako je većina stanovnika i dalje jadna i gladna, Kim je pokrenuo određene poteze koji su liberalizirali ekonomiju pa se i tu pojavila nada.

Ukratko, najopasniji debeljko na svijetu ima gotovo sve karte u rukama i vodi igru. Kad je to 1990. mislio Sadam Husein, cijeli se svijet ujedinio i istjerao ga iz Kuvajta. Ali, tada su svijet vodili Bush otac, Gorbačov i Jiang Zemin. Koji su mislili na globalno dobro. Sada Trump, Xi i Putin misle na osobno dobro. I zato će pregovori početi kad to odluči Kim i pod uvjetima koje on postavi. Tako izgleda svijet America First, Nove Rusije i globalno aktivne Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:45