IZA KULISA

Kakva je budućnost odnosa EU i SAD-a

 Jonathan Ernst / Hannibal Hanschke / Reuters

Europska je unija prve kontakte s novom američkom administracijom počela serijom sastanaka na najvišoj razini. To se događa u ne tako zahvalnim okolnostima jer su u EU svjesni da se ti odnosi neće nastaviti kao što je bilo dosad. Na čelu Bijele kuće je osoba koja je javno zagovarala propast Europske unije, a oko sebe okuplja suradnike koji se s njim slažu. Budući američki ambasador u EU mogla bi biti osoba koja želi raspad Europske unije i jačanje bilateralnih odnosa SAD-a s pojedinim državama članicama.

Kako će se EU sada ponašati prema američkoj administraciji?

Europska unija neće upasti u Trumpovu zamku i čekati da Washington povuče prve poteze. Zato je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, već bila u Washingtonu gdje se sastala sa šefom za nacionalnu sigurnosti, ministrom obrane i ministrom vanjskih poslova. Ona je u ime EU poslala poruku da se trebaju poštovati prijašnji sporazumi, uključujući i onaj s Iranom. EU je svjesna da je SAD najveća svjetska sila, ali isto tako znaju da i EU može imati veliku ulogu ako bude imala jedinstvo.

Što će EU biti najveći izazov u suprotstavljanju eventualnim nepovoljnim potezima Trumpove administracije?

Kao i prije, Europskoj uniji je najveći izazov unutarnje jedinstvo. Po tom je pitanju EU najosjetljivija. Rusija ih je znala lako posvađati, a i sada ima lidera u EU koji sa simpatijama gledaju na Trumpa. Ako unutar sebe bude stvorila jedinstvo, i Washington će morati smiriti loptu.

Računa li EU na podjele unutar Trumpove administracije?

Zasad da. U EU su s olakšanjem primili izjave šefa State Departmenta, ministra obrane i savjetnika za nacionalnu sigurnost o tome da je NATO neupitan, da je Rusija prijetnja i da treba očuvati transatlantsko partnerstvo. No, uvijek postoji strah da su te osobe možda to govorile kako bi dobile potporu u Senatu prilikom potvrđivanja mandata, a onda se priklone Trumpu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:40