KORAK DO KATASTROFE

KAO U FILMU 'DANI LUDILA' Susjedi ga maltretirali pa odlučio dignuti u zrak cijelu ulicu

Britanac Michael Lawton (54) iz Staffordshirea dobio je dvije i pol godine kazne zatvora jer je pokušao dignuti u zrak cijelu ulicu u kojoj živi. Naime, Lawton je jedan dan doslovno 'pukao' isprovociran od stalnih napada susjeda koji su mu učinili život jadnim.

Tijekom suđenja doznalo se da je do svega došlo nakon što mu je razbijen prozor te su mu ispuhane gume na automobilu, a i na kuću su mu bačena jaja. Iako je upozoravao policiju na sve što mu se događalo, ona nije ništa uradila pa je Lawton uzeo stvar u svoje ruke.

U srpnju prošle godine, kada se sve to događalo, Lawton je otišao do obližnje benzinske naoružan sa svijećom. Tamo je prerezao pet različitih crijeva za gorivo kako bi napravio ogromnu eksploziju.

Ipak, benzinska je u vrijeme kada ju je on posjetio bila zatvorena, a uspjelo mu je jedino zapaliti malu vatru.

Nakon neuspjelog pokušaja otišao je kući, a četiri dana poslije je odlučio predati se policiji. Kada se predao rekao je kako je odlučio uzeti stvar u svoje ruke jer oni nisu ništa uradili kako bi mu pomogli još otkako su ga susjedi prije dvije godine počeli maltretirati.

Sud ga je proglasio krivim zbog pokušaja podmetanja požara, kao i zato jer je bio nesmotren jer je time mogao ugroziti živote ljudi.

- Vaši postupci su bili jako opasni. Sreća je što niste uspjeli napraviti požar. Ne patite od mentalnih poremećaja. Vaši problemi ne opravdavaju ono što ste napravili. To je moglo dovesti do katastrofe - rekao je sudac Paul Glenn tijekom čitanja presude.

- On je bio žrtva nekoliko zločina. Gume na autu su mu bušili nekoliko puta, prozori su mu razbijani i jaja su mu bacana na kuću. Prijavio je policiji sve probleme koje ima s mladima u susjedstvu, a ništa se nije desilo - ispričao je njegov odvjetnik Stuart Clarks.

Jedan od susjeda sažalio se na sudbinom Michael Lawtona.

- Nekoliko je godina već meta napada. Znam da se žalio zbog toga. Strašno je pomisliti da se odlučio na tako drastičnu mjeru. Svi govore kako ih to podsjeća na film s Michaelom Douglasom 'Dani ludila'. Svega mu je bilo na vrh glave pa je pukao. Ipak to nije smiješno. Svi smo mogli završiti na nebu - rekao je otac troje djece koji je želio ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:16