HODAJUĆA BOMBA

KINEZ ČETIRI GODINE NESNOSNO SMRDIO Otkrili da je patio od infekcije pazušnih dlaka

 The New England Journal of Medicine

Kineski četrdesetgodišnjak četiri je godine patio od nesnosnog tjelesnog smrada nakon što je zaradio infekciju pazušnih dlaka. Prvi put se za pomoć obratio za doktoru kada više nije mogao izdržati smrad te nakon što je svako ljeto morao mijenjati odjeću s obzirom da se nepovratno prljala pod pazusima svaki put kada bi se počeo znojiti. Koliko god se prao, nikako se nije uspijevao riješiti problema.

New England Journal of Medicine upravo je objavio studiju o ovom nadasve čudnom slučaju, opisujući kako su doktori na prvi pogled otkrili kremasti žuti iscjedak koji je prekrivao dlake. Pod mikroskopom su utvrdili da iscjedak ne izlazi iz same dlake, nego da nastaje zbog velikog nakupljanja bakterija. Dijagnosticirana mu je trychomycosis axillaris, bakterijska infekcija kada se corynebacterium, određena vrsta bakterije koja uzrokuje difteriju, nekontrolirano množi.

Onaj žuti iscjedak koji su prvo primjetili zapravo su bile masovne nakupine spomenutih bakterija koje vole živjeti na vlažnim mjestima pa se često pojavljuju na preponama i pazusima. Češće se množe kod muškaraca nego žena, a ljudi koji obole od ovog rijetkog slučaja uglavnom su pretili, previše se znoje i ne održavaju osnovnu higijenu. Kiselkasti smrad koji se širi oko pacijenta uzrokuju bakterije koje metaboliziraju testosteron, hormon koji se nalazi u znoju.

Tretman je zapravo bio vrlo jednostavan. Kinez je trebao obrijati dlake pod rukama i nekoliko dana nanositi antibiotsku kremu. Infekcija se povukla za nekolika tjedana i pacijent nije imao nikakvih posljedica. Jedino, nikome nije jasno zašto se doktorima nije obratio ranije, već je živio sa svojim neizdrživim smradom četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:56