PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR Isusu mora biti hladno oko srca kad u njegovo ime dijele djecu

Kao nagradu za dolazak na zornicu đakovački su učenici dobili po jednu kartu za klizanje
 Neja Markicevic / EPH

Kada su prije dvadesetak godina Jure Radić i Josip Bozanić sa suradnicima počeli raditi na ugovorima između Hrvatske i Vatikana, čak ni oni nisu mogli zamisliti da će se 2015. vlast u nekim dijelovima ove zemlje tako ulizivački odnositi prema Crkvi kao što je to napravio Zoran Vinković, gradonačelnik Đakova. Sve je počelo poslije objave informacije prema kojoj je Grad Đakovo odlučio častiti tamošnju djecu besplatnim klizanjem, ali pod uvjetom da budu redoviti na ranojutarnjim misama koje se ususret Božiću održavaju u lokalnoj katedrali. S pravnog gledišta sve je lege artis - klizalištem upravlja gradska tvrtka Univerzal d.o.o. pa je gradonačelnik Vinković, sukladno Statutu Grada Đakova, donio zaključak o davanju suglasnosti Univerzalu na cijene ulaznica za klizanje.

I tako redovni polaznici vjeronauka mogu besplatno klizati, dok će maloljetni ateisti, pokoji musliman, pravoslavac i, nedajbože, agnostik plaćati kartu.

Kada bi u Vatikanu otvorili klizalište, teško bi se bilo tko u kardinalskom zboru dosjetio ovako genijalnog načina popularizacije vjeronauka u hladnim danima. Đakovački gradonačelnik jest, a pritom je u obrani otišao korak dalje i u istu razinu stavio slušatelje vjeronauka i đake s najvišim ocjenama. Valjda kao dokaz da nije u redu diskriminirati odlikaše.

“Da u Đakovu postoje neke druge vjerske zajednice, i s njima bismo dogovorili da djeca iz tih zajednica besplatno kližu. Napravili smo cijeli niz popusta za najmlađe klizače, počevši od odlikaša koji kližu po jeftinijoj cijeni do klizača iz katoličkih župa jer osobno smatram da je djeci bolje da su u crkvi nego na ulici”, objašnjava Vinković.

Vinković je, da sve bude bolje, do prije nekoliko godina bio socijaldemokrat koji je istupio iz SDP-a “zbog udaljavanja od lijeve politike”, a onda preokrenuo kaput pa pristupio HDSSB-u i proglasio herojem Branimira Glavaša. A sada stimulira djecu s vjeronauka. Ostala su djeca dobila istu mogućnost tek nakon prigovora javnosti. Nekadašnja parola “S faksa na posao” dobila je novi smisao i sada glasi “Iz katedrale na led”.

Ako gleda što se radi u njegovo ime, Isusu mora biti hladno oko srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:42