ASTON MARTIN 007

Kupljen prije 40 godina za 12 tisuća dolara, a sad će ga prodati za 5 milijuna

Tajni agent 007, odnosno Sean Connery vozio ga je u filmovima ‘Goldfinger’ i ‘Thunderball’

Najpoznatiji automobil na svijetu, Aston Martin DB5 iz 1964. godine kojeg je Sean Connery, odnosno tajni agent 007 James Bond vozio u filmovima “Goldfinger” i “Thunderball” izložen je ovih dana u Sothebyju u New Yorku, nakon čega kultno vozilo putuje za London. Tamo će biti ponuđen na aukciji 27. listopada, gdje bi, kažu eksperti, trebao postići cijenu veću od pet milijuna dolara.

U New Yorku su posjetiteljima galerije pokazane sve zabavne stvarčice koje su prvotno proslavile Bondovu ‘makinu’, kao što je registarska tablica koja se okreće, neprobojan štit na pozadini auta, strojnice, oružje za uništavanje guma na neprijateljskom automobilu, gumb za ispuštanje ulja, dimne zavjese...

DB5 se prvi put pojavio u filmu “Goldfinger”, 1964. godine godine kada je Bond, uz pomoć Pussy Galore, nadmudrio krijumčara zlata Aurica Goldfingera, a godinu kasnije “nastupio” je u “Thunderballu”. On je jedan od dva originala koji su se koristili u ova dva filma, ali je drugi, koji je do sada prodavan dva puta putem aukcije, ukraden 1997. godine iz zrakoplovne luke na Floridi i nikada nije pronađen.

Ovaj je od 1969. u vlasništvu radijskog DJ-a iz Philadelphije, Jerryja Leeja, koji ga je kupio za 12 tisuća dolara. Ako se proda za pet milijuna, biti će najskuplji auto iz nekog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:17