Metod Trobec objesio se u zatvorskoj ćeliji

LJUBLJANA - Serijski ubojica Metod Trobec, poznat i kao "monstrum iz Gorenje Vasi", počinio je samoubojstvo u svojoj samici u zatvoru Dob pri Mirni jučer oko četiri sata ujutro objesivši se plahtom koju je vezao na ventil iznad vrata, izvijestila je slovenska zatvorska uprava.



Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je ujutro, kad su čuvari otkrili da su vrata ćelije blokirana, a formirana je komisija koja će službeno ispitati okolnosti samoubojstva.

Dijagnoza psihopat



Trobec je prije četvrt stoljeća bio zadnji osuđenik na smrtnu kaznu koja mu je naknadno odlukom slovenskog Vrhovnog suda zamijenjena 20-godišnjom zatvorskom kaznom, ali iz zatvora nije izlazio na slobodu jer je 1992. osuđen na dodatnih 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva jednog osuđenika u zatvoru i trebao je u zatvoru ostati do 2014. godine.



Trobec je rođen 1948. godine kao nezakonito dijete i vrlo je rano pokazivao sklonost kriminalu. Kao 14-godišnjak je zapalio susjedovo sijeno, sa 18 ukrao moped, a zbog prijevara i krađa bio je osuđen na trinaest mjeseci zatvora. Za odsluženja kazne su zamijećeni psihološki problemi te su ga liječili u psihijatrijskoj bolnici u Celju elektrošokovima, da bi ga kasnije pustili kao zdravog iako mu je postavljena dijagnoza - psihopat. Nakon izlaska iz bolnice počinje njegov zločinački niz u kojem je ubio najmanje pet žena, starih između 18 i 55 godina, u roku od nekoliko mjeseci 1978. godine.

Slučajno uhićenje



Trobec je u lokalima upoznavao usamljene žene te ih dovodio u svoju kuću u Gorenji Vasi blizu Škofje Loke, gdje ih je spolno zlostavljao, a onda zadavio. Njihova je tijela kasnije razrezao u komade koje je potom spaljivao u velikoj krušnoj peći u kojoj su pronađeni karbonizirani ostaci pet žena. Za vrijeme sudskog procesa iznosile su se pretpostavke da je Trobec kriv i za ubojstvo nekih drugih žena koje su u to vrijeme nestale "bez traga", a sam je ubojica kasnije priznao i svoju šestu žrtvu. Zloglasni serijski ubojica uhićen je gotovo slučajno 1979. godine, kad je policija provela premetačinu njegove kuće nakon što je neuspješno pokušao opljačkati jednog njemačkog turista koji je zapamtio broj tablice njegova automobila.



Trobec porekao samo da je mučio životinje

Metod Trobec je protiv savjetnice Svjetske udruge za zaštitu životinja Eve Mueller podigao sudsku tužbu 2000. godine i tražio odštetu u visini od 18,5 milijuna tolara. Naime, Eva Mueller je, gostujući u emisiji 24 ur slovenske komercijalne televizije POP TV 29. ožujka 2000. godine izjavila kako je Trobec mučio životinje. On je pak na sudu izjavio da jako voli životinje i da ih nikad nije mučio. Tri godine kasnije povukao je svoju tužbu. I Trobecova žena je rekla da je zlostavljao psa, te da je i prema njoj bio grub.



Željko Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:34