IZA KULISA

MIRANDO MRSIĆ PROZIVA BAREM JAVNO, A NE ANONIMNO Prilično je izvjesno da će netko duboke podjele u SDP-u morati presjeći, i to jako brzo

Mirando Mrsić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

"Smatram da su naši članovi, ali i građani izgubili povjerenje u SDP i da dosad ništa nije učinjeno da se to povjerenje vrati. Upravo zato nismo ostvarili željeni rezultat", dio je teksta kojim je Mirando Mrsić jučer definitivno otvorio sukob unutar Socijaldemokratske partije Hrvatske. Iako to nije decidirao, Mrsić je zapravo "pozvao" smjenu Davora Bernardića, a gle slučajnosti, nekoliko sati ranije, anonimni izvori iz SDP-a su u Večernjem listu zatražili odstup šefa stranke. I tako, dok je Mrsić rezultate lokalnih izbora opisao kao kataklizmu socijaldemokrata, Rajko Ostojić je na televiziji N1 objašnjavao da je situacija pod kontrolom jer je SDP samostalno osvojio trinaest gradova i još četiri s partnerima. "Mi smo imali svoj cilj, obraniti ono što smo imali prije", hladno je rezonirao Ostojić. Stavovi dvojice nekadašnjih ministara u Vladi Zorana Milanovića svjedočanstvo su dubokih podjela unutar SDP-a. Koje će, prilično je izvjesno, netko morati presjeći, i to jako brzo.

Koliko su loše ovakve svađe?

Nakon što su pod Milanovićem izgubili izbore dva puta u godinu dana, bilo bi čudo da je SDP ostao stabilan. To su bila dva nokauta, i tako omamljena stranka odlučila je za novog predvodnika izabrati Bernardića. Na nesreću po SDP, pokazalo se da on nije predvodnik, međutim, podjednaku štetu SDP-u rade anonimni izvori, koji već mjesecima puštaju u medije najave skorog kolapsa SDP-a. Utoliko Mrsićev istup treba gledati kao nešto pozitivno jer je nastupio javno. Drugo je pitanje, zašto je to napravio usred izbora? A treće - zašto to nije napravio i prije četiri godine, kada je SDP također prošao podjednako dobro/slabo na lokalnim izborima?

Treba li Bernardić strahovati od smjene?

Nije isključeno, iako njegovi protivnici nemaju predvodnika, pa čak i nisu međusobno bliski. Ali nedavno je iskrsnulo ima Zvonimira Mršića, koga je sugerirao Siniša Hajdaš Dončić. Kada traži Bernardićev odlazak, možda i Mrsić razmišlja o Mršiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:50