PREDSTAVLJAMO

Mitsubishi Plug-In: Prvi pravi eko SUV uskoro na tržištu Europske Unije

Na električni pogon moći će se voziti do 50 km/h, a poslije dodatnu snagu donosi termički motor

Dosadašnji hibridni automobili koristili su električne motore gotovo simbolično tek za kraću gradsku vožnju. Dva elektromotora Outlanderova nasljednik, koji će biti predstavljen u Ženevi u ožujku, mogu prijeći pristojnih 50 kilometara prije pražnjenja. Zatim u igru ulazi termički motor koji puni prazne baterije.

Tek kada imate potrebu za dodatnom snagom, isti termički motor daje dodatne neophodne konje. Uz sve to automobil koristi plug-in tehnologiju, što znači da se preko noći može puniti na obični kućni strujni priključak. Dosad nijedan SUV nije otišao toliko daleko u zaštiti okoliša.

Uz to, automobil će imati pogon na sve kotače. Princip je opet jednostavan, dva elektromotora pokretat će prednje kotače, dok će termički motor pokretati stražnje. Naravno da ta dva sustava međusobno surađuju, čime je sigurnost zajamčena. Prilikom kočenja kinetička energija kotača također se pretvara u električnu kako bi se dodatno napunile baterije.

Outlander je u prvoj generaciji doživio veliki uspjeh na tržištu, a ponekad se zaboravlja da su i dva francuska modela - Peugeot 5008 i Citroen C-Crosser - kopije japanskih prethodnika. Mitsubishi je također potvrdio svoju tehnološku superiornost i vladanje električnim pogonom i modelom i-Miev koji je bio prvi stopostotno električni automobil u serijskoj prodaji, a novi Outlander bit će prvi eko SUV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:47