VODIČ 2011.

Nacionalni park Risnjak: Prigoda da se vide i osjete sve ljepote Gorskog kotara

Nacionalni park Risnjak sadrži oko 80 posto prirodnog bogatstva cijelog Gorskog kotara
crni lug, gorski kotar, 221100nacionalni park risnjak - upravna zgradafoto tea cimas

Nacionalni park Risnjak, utemeljen 1953. i tada ograničen samo na središnji planinski masiv, 1997. proširen je i na dolinu Kupe i na gorje Snježnik , pa se danas prostire na 6400 hektara, dvostruko više nego u prvotnoj fazi. Risnjak i Snježnik. Planinski blizanci udaljeni samo kilometra, gorska su veza između Alpa i Dinarida, a na tom relativno malom području, od mora zračnom linijom udaljenom 15-ak kilometara, mnogo je kraških fenomena, raznovrsnih biljnih i životinjskih zajednica. U parku je i izvor Kupe, najdulje hrvatske rijeke uzme li se u obzir da cijelim svojim tokom prolazi unutar državnih granica.

Najviši je vrh Veliki Risnjak (1528 metara), veliki izazov za izdržljivije planinare kojima je za osvajanje planine i uživanje u nepreglednim šumama crnogorice i bjelogorice, među kojima su i jele stare tristotinjak godina, visoke i do pedeset metara, potrebno nekoliko sati pješačenja. Putem će ih katkad zbunjivati iskrivljeni ili iščupani putokazi, što je pouzdan znak da su se o njih češkali medvjedi. S vrha Risnjaka pruža se zadivljujući pogled na Kvarner, Velebit i Alpe.

Nacionalni park Risnjak sadrži oko 80 posto prirodnog bogatstva cijelog Gorskog kotara. Na području miješanja mediteranske i kontinentalne klime, s velikom količinom padalina i čestim promjenama vremena, čak je 14 vrsta šumskih zajednica, oko 900 biljnih vrsta, među kojima i 18 endemskih, tridesetak vrsta sisavaca, sedamdesetak vrsta ptica i četiristotinjak vrsta leptira.

Ris, po kojem je Risnjak dobio ime, bio je u Gorskom kotaru istrijebljen početkom 20. stoljeća, a potom je sedamdesetih godina minulog stoljeća naseljen u Sloveniji, odakle je prešao na Risnjak, područje koje mu očito odgovara. Autohtona riječna riba lipljan, po kojoj se dio Kupe zove i Lipljanske vode, trofejni je ulov za svakog strastvenog ribiča.

U parku obitavaju medvjedi, vukovi, risovi, lisice, veprovi, puhovi, stotine vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta.

Nacionalni park posjeti više od dvadeset tisuća turista na godinu, a početna je postaja mjesto Crni Lug, gdje je i uprava Nacionalnog parka Risnjak i restoran. Pod paskom stručnih vodiča mogu se uputiti na četiri lokaliteta: izvor i dolinu Kupe, Risnjak, Snježnik i Poučnu stazu Lesku.

Posjet Nacionalnom parku Risnjak prigoda je da se vide i osjete sve ljepote Gorskog kotara, u tom jedinstvenom prirodnom rezervatu predstavljene u svom koncentriranom i najraskošnijem obliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:49