BISERI JADRANA

Najljepša mjesta u Konavlima - Cavtat i Čilipi

Cavtat - Epidaurus je pitoreskno mjesto smješteno u zaštićenoj uvali

CAVTAT

Najbliži aerodrom -15 km, Čilipi • Lučka kapetanija 020 478 065 • tzcavtat-konavle.hr • INFO: TZ Konavle, Tiha 3, Cavtat, 020 478 025

Najveća i jedina, planski građena urbana jezgra u Konavlima je Cavtat, rodno mjesto velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca. Smješten je na poluotoku Rat, koji zajedno s poluotokom Sustjepan zatvara dobro zaštićenu i pristupačnu uvalu. Cavtat, antički Epidaurus, bio je značajna rimska kolonija koja prodorom Slavena i Avara u ove krajeve nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva propada, a njegovi stanovnici izbjegnu u susjednu naseobinu Laus Rave Ragusu, iz koje nastaje Dubrovnik. Brojni hoteli i ostala tuiristička ponuda čine ga jednom od najatraktivnijih destinacija na Jadranu.

Rodna kuća Vlaha Bukovca

Ul. Vlahe Bukovca 5 • 020 478 646 • Ljetno radno vrijeme (osim ponedjeljka): 9 - 13 i 16 - 20 sati

Rodna kuća jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskog modernog slikarstva otvorena je za javnost od svibnja 2004. Spomenička obilježja Kuće Bukovac nisu samo njena arhitektura, vrt i smještaj u staroj cavtatskoj gradskoj jezgri, već naslijeđe imena velikog hrvatskog slikara i baština Bukovčeve obiteljske prošlosti. Inače, Kuća Bukovac tipična je građanska kuća 19. st. Posebnu zanimljivost čine zidni oslici mladog Bukovca koji prekrivaju zidove starog, istočnog dijela kuće.

Mauzolej obitelji Račić - Groblje Sv. Roka

Mauzolej poznate cavtatske brodovlasničke obitelji Račić (djelo Ivana Meštrovića) sagrađen je 1921. na mjestu kapelice Sv. Roka iz 15. st. Građen je od bijelog bračkog kamena u obliku kupole. Čitav mauzolej, od ulaza na kojem se nalaze dvije karijatide, preko svoda prekrivenog glavama anđela, poda na kojem

se nalazi biblijska povijest koju simboliziraju četiri evanđelista, glavnog oltara i pobočnih lađa, pun je simbolike koja predstavlja tri osnovne etape ljudske sudbine: rađanje, život i smrt. Na zvonu salivenom također po Meštrovićevom nacrtu upisana je njegova misao: “Saznaj tajnu ljubavi, riješit ćeš tajnu smrti i vjerovati da je život vječan”.

Zbirka Baltazara Bogišića

Obala dr. Ante Starčevića 18 • 020 478 556 • Ljetno radno vrijeme (osim nedjelje): 9.30 - 13 sati

Baltazar Bogišić bio je pravnik i znanstvenik europskog ugleda, kozmopolit. U Zbirci je pohranjeno više od 35.000 predmeta knjižne, muzejske i arhivske građe.

Posebno se ističe zbirka stare grafike - jedna od tri najveće u Hrvatskoj, te znalački sabrana numizmatička kolekcija (2700 primjeraka). Bogišićeva knjižnica zbog brojnih raritetnih i unikatnih izdanja ide u red najdragocjenijih u Hrvatskoj.

Pinakoteka crkve Sv. Nikole

Ul. Sv. Nikole 3 • 020 478 249 • Ljetno radno vrijeme: 10 - 13 i 16 - 19 sati

Ova vrijedna zbirka slika, plastike i crkvenog liturgijskog posuđa, smještena je u prostoru neposredno uz župni dom. Među mnogim vrijednim umjetničkim djelima ističu se ikona s prikazom Sv. Nikole i alabasterni reljef iz 15. st., Sv. Sebastijan baroknog majstora bolonjske škole Benedetta Genarrija, djela sicilijanskog slikara Carmela Reggija i Vlaha Bukovca.

ČILIPI

Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka bb, Čilipi, 020 773 100 • www.tzcavtat-konavle.hr • INFO: TZ Konavle, Tiha 3, Cavtat, 020 478 025

Osim Cavtata, Čilipi su najveće naselje u Konavlima i svakako ponajbolje mjesto za susret s konavoskim tradicijama. Centralni dio mjesta s najvećom crkvom u Konavlima, župnom crkvom Sv. Nikole, formirani je trg okružen javnim i obiteljskim kamenim zgradama. Stepenište koje se od crkve lagano spušta na plato trga postalo je idealno gledalište za brojne posjetitelje folklornih priredbi, koje se već četiri desetljeća održavaju u Čilipima svake nedjelje od Uskrsa do kraja listopada, čuvajući tako folklorno i kulturno naslijeđe. U neposrednoj blizini Čilipa smještena je i Zračna luka.

Stećci

Sakralni spomenici Ilirske nekropole - oko 115 kamenih gomila slobodnostojećeg kamena, najčešće u Mikulićima, Pločicama, ispod Čilipa - kriju grobni inventar prapovijesnih ilirskih poglavara. Mitreji - prikaz Mitre i bika, borba dobra i zla, svjetla i tame, a poznata su dva primjerka reljefa mitraističkog kulta, i to u podrumu Bogišićeve kuće u Cavtatu i u Močićima. Nekropole stećaka su sastavni dio današnjih groblja uz male seoske kapele, a po brojnosti stećaka impozantna je nekropola u Dunavama kraj crkve Sv. Barbare.

Zavičajni muzej Konavala

Beroje 1 • 020 478 416

Zavičajna kuća Konavala osnovana je 1974., u zgradi nekadašnje seoske blagajne, smještene na središnjem čilipskom trgu u kojoj je prikupljen i izložen etnološki fundus Konavala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:26