BISERI JADRANA

Najljepši gradovi Južne Dalmacije - Metković, Opuzen, Ploče

U Vidu, malom mjestašcu u blizini Metkovića, nalazi se jedinstveni arheološki muzej Narona

METKOVIĆ

Najbliži aerodrom - 115 km, Dubrovnik - Čilipi • Autobusni kolodvor: Splitska b.b., 060 365 365 • www.metkovic.hr • INFO: TZ Metković, Stjepana Radića 1, 020 681 899

Gradić i luka na donjem dijelu Neretve od mora je udaljen 20 km. Jezgra naselja je na lijevoj obali rijeke i na obronku brda Gledavac. Metković je pomoćna luka Ploča. U blizini Metkovića je Hutovo blato, čuveno lovište ptica. Ornitološka zbirka u Metkoviću ima oko 300 primjeraka različitih ptica s Hutova blata i doline Neretve. Do današnjeg Metkovića, koji se pod tim imenom spominje u početku XV. st., prostiralo se područje antičke Narone (danas Vid). Jači razvoj naselja počinje potkraj XVII st. Metković je otada pogranično mjesto venecijanske odnosno, kasnije, francuske i austrijske Dalmacije prema Osmanlijskom Carstvu. Današnju urbanističku fizionomiju dobiva u XIX. stoljeću.

Smješten na samoj granici dvaju nekadašnjih svjetova, Venecije i osmanlijskog imperija, Metković je ipak sačuvao svoj dalmatinski duh i pripadnost hrvatskom nacionalnom biću. Osim što je geografski u srcu doline Neretve pa je tradicionalno okrenut poljoprivredi, u zadnje vrijeme otkrivaju se i turistički potencijali Metkovića.

Maraton lađa

Neretljanska lađa plovilo je koje je u povijesti imalo ključnu prometno-ekonomsku ulogu za stanovnike toga kraja. Stoljećima im je ona bilo glavno prijevozno sredstvo, stoga se svake godine održava amaterska utrka ovih tradicionalnih lađa. Sudionici se lađama utrkuju duž rijeke Neretve, i to od Metkovića, gdje startaju kod gradskog mosta, pa sve do 22,5 kilometara udaljenog cilja u Pločama. U utrci sudjeluju nekoliko timova i tristotinjak veslača koji daju sve od sebe. No, u ovoj utrci, iako je stvar prestiža, pobjeda ipak nije najvažnija. Najvažnija je hrabrost i želja za održavanjem tradicije.

Vid/Narona

Ostaci antičkoga grada Narone nalaze se na prostoru mjesta Vid, na udaljenosti 3 km od Metkovića. Narona, rimska kolonija i emporij, koji je svoje ogromno bogatstvo temeljio na trgovini, najdragocjeniji je ostatak povijesne baštine na ovom prostoru. Arheološka istraživanja iz 1995. i 1996. svojim epohalnim rezultatima, otkrićem Augusteuma, hrama posvećenog diviniziranom Augustu (16 monumentalnih figura), svrstala su ovaj lokalitet među najznačajnija arheološka nalazišta izvan Rima.

U razdoblju od posljednjih desetak godina postavljena je stalna arheološka zbirka, dovršeno je arheološko istraživanje starokršćanske bazilike na mjestu crkvice Sv. Vida, obavljeno je arheološko istraživanje i konzervacija starokršćanske bazilike i ostataka rimske vile rustike na lokalitetu Bare, dovršeno je istraživanje gradskih bedema u Gornjem gradu, započeto istraživanje gradskih bedema u Donjem gradu, izvršeno arheološko istraživanje rimskog foruma, uključujući i istraživanje naselja koje je prethodilo rimskoj Naroni.

OPUZEN

Najbliži aerodrom - 106 km, Dubrovnik - Čilipi • www.tz-opuzen.hr • INFO: TZ Opuzen, Trg kralja Tomislava 1, 020 671 651

Grad Opuzen, koji ima oko 3300 stanovnika, nalazi se u samome srcu hrvatskoga dijela doline Neretve, okružen je plodnim poljima pa je stoga postao poznat i kao grad mandarina. Do Domovinskog rata Opuzen je bio poljoprivredno središte doline s jakom prerađivačkom industrijom.

Kroz povijest Opuzen je bio središnje naselje donjeg toka Neretve, o čemu govori i značajna utvrda Brštanik koju su Mlečani sagradili za obranu od Turaka. Regulacijom toka Neretve, gradnjom mosta i željeznice u Metkoviću, Opuzen prestaje biti administrativno i upravno središte.

Naročitu draž gradu daje izgled malog mista, pa čovjek u njemu osjeća prisnost. Ako navečer prošećete Opuzenom neće vam se dogoditi da odnekud ne čujete pjesmu. To je grada veselih ljudi koji su uvijek spremni za pjesmu i šalu.

Prema jednoj teoriji, ime mjesta došlo je od utvrde Forte Opus. Nestankom utvrde i vojničkog logora koji je bio u blizini nestala je riječ Forte pa je ostao samo Opus kojem je dodan sufiks - en, i s tim je formuliran današnji oblik imena Opuzen. Druga vjerodostojnija hipoteza govori kako se u imenu Opuzen ne krije latinski nego hrvatski korijen. Otok Posrednica na kojem leži današnji Opuzen nosilo je ime Opus, kako je to vidljivo iz Coronelijevih karata Neretve.

PLOČE

Najbliži aerodrom - 118 km, Dubrovnik - Čilipi • www.tzploce.hr • Luka Ploče, Trg kralja Tomislava 21, 020 678 662 • INFO: TZ Ploča, Vladimira Nazora 45, 020 679 510

Izvorni, najstariji stanovnici ovoga grada svoj grad zovu Ploča (stariji kažu: “Bija san u Ploči, a ne u Pločama), što je i izvorno ime ovoga grada. Ime Ploča dato je vjerojatno zato što su stanovnici okolnih mjesta i prvi doseljenici vadili i sušili svoje ribarske mreže na području današnjeg grada ili po otočiću u sredini zaljeva koji ima izgled ravne ploče. Ploče imaju vrlo bogatu povijest promjena svog imena. Prvo je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije promijenjeno ime u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću.

To se ime održalo do II. svjetskog rata i talijanske okupacije, kada Aleksandrovo postaje Porto Tolero. Nakon kraja rata 1945. vraćeno je izvorno ime, Ploča. Grad je od 1950. do 1954. godine te od 1980. do 1990. nosio ime Kardeljevo po jugoslavenskom političaru, Slovencu Edvardu Kardelju. U međuvremenu od 1954. do 1980. prvi put se uvelo ime Ploče, dakle množina prvotnog naziva, koje se vraća s osamostaljenjem Hrvatske.

Ploče su danas mali moderni lučki gradić na ušću Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Pločama živi nešto više od 6500, u široj okolici oko 11.000 stanovnika. Područje grada obuhvaća i naselja: Baćina, Banja, Komin, Ploče (Stablina, Birina i uže gradsko područje), Peračko Blato, Plina Jezero, Rogotin, Staševica i Šarić Struga. Okosnica ekonomije grada Ploča je teretna morska luka, druga po količini prekrcaja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:40