TRAŽE TRI BOCE VISKIJA

Neobičan običaj: Naoružani muškarci u limuzinama dolaze po mladu i odvode je na vrhuncu slavlja

 AP

Neobičan, stari običaj sve je popularniji u Rumunjskoj. Otmica mlade na vrhuncu svadbenog slavlja pravi je hit, a u posljednje vrijeme na većini vjenčanja to poprima razmjere prave predstave.

Zamaskirani muškarci, naoružani do zuba, dolaze po mladu i odvode ju u bijeloj limuzini. Nakon toga počinje pregovaranje s mladoženjom.

AP

Mladu njačešće odvedu na najposjećeniji vidikovac u gradu i tamo čekaju da mladoženja dođe po nju. Pregovori počnu telefonom, a otkupnina obično iznosi nekoliko boca viskija ili, za one malo romantičnije, javni izljev ljubavi mladoženje. U pitanju je najčešće kratki govor ili ljubavna pjesma.

AP

Mladenke se odlično zabavljaju za vrijeme otmice. Fotografiraju se s oružjem i otmičarima, plešu i piju.

Inače, ovaj običaj raširen je u bivšim zemljama Sovjetskog saveza. No, on nema tolike razmjere i nije toliko bitan dio ceremonije. Uglavnom se mlada privremeno sakrije u susjednu prostoriju, a onda je mladoženja kupuje lijepim riječima i pjesmama.

AP

Na rumunjskim vjenčanjima ovaj je običaj nanovo populariziran nakon što je jedan tamošnji nogometaš sa svojim prijateljima izveo pravi spektakl. Od tada, svake subote središtem Bukurešta luduju mladenke s oružjem u rukama i muškarci odjeveni kao talibani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:21