NEOČEKIVAN PREOKRET

Nizozemska ispratila Dungin Brazil kući

Robinho je doveo Brazil u vodstvo, ali Sneijder je preokrenuo cijeli susret
Netherlands players huddle before kick-off during their 2010 World Cup quarter-final soccer match against Brazil in Port Elizabeth July 2, 2010. REUTERS/David Gray (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters

ZAGREB - Momčad koja je nakon osmine finala izgledala nepobjedivo, Dungin Brazil, vraća se iz Južne Afrike poražen i posramljen, a Van Marwijkova Nizozemska je na stazi iz 1974. i 1978. kad je zastajala korak do.

Ovaj put Oranju se otvara povijesna šansa da osvoji jedini naslov koji nedostaje zemlji koja marljivo proizvodi nogometaše za europske klubove, Svjetsko prvenstvo kojeg se nisu uspjeli domoći ni u vrijeme Cruyffa niti Van Bastena!

Simbol brazilskog gubitka je Felipe Melo, čovjek koji igra nekadašnju Dunginu ulogu defenzivnog veznog; zabio je dva autogola: izravni za 1-1 i neizravni, ali psihički još ubojitiji kad je 16 minuta prije kraja suludo zaradio isključenje!

Nizozemska je nadigrala Brazil, iako su ‘kanarinci’, ovaj put kao ‘gosti’ u plavim majicama i bijelim gaćicama, rano poveli. No, kako su jeftino došli do vodstva u 10. minuti, još su ga lakše na početku 2. poluvremena prodali, nakon čega su Nizozemci uzeli loptu, širili igru i živcirali suparnika, koji nakon isključenja Felipea Mela u 74. minuti više nije prišao 16-ercu, priprijetivši samo iz jednog opasnog udarac iz kuta.

Brazil je bolje počeo, stisnuo Nizozemce presingom, Sneijder nije uspio primiti nijednu loptu, a Kaká i Robinho su s Michelom Bastosom po lijevoj strani i Maiconom po desnoj stvarali višak. Brazil je poveo nakon velike pogreške Heitinge, koji je “ničim izazvan” napustio zadnju liniju, a Felipe Melo s centra uputio okomicu ‘u luknju’ Robinhu, koji se križao s Kakom. Napadač Santosa našao se sam pred Stekelenburgom i mirno poentirao.

Brazilci su nakon toga nametnuli ritam koji im je odgovarao, umrtvili igru, čuvali loptu. Robben im je s desna jedini prijetio iz polukontri, ali stalno se izvlačio na svoju famoznu lijevu nogu što je suparnik lako osujećivao. S druge strane, ubacivao se Maicon, ali je pucao neprecizno, a Stekelenburg je iz rašlji izvukao Kakin pokušaj u 31. minuti.

U 2. poluvremenu Nizozemci su krenuli u rizik, pomaknuli višlje bokove i zadnju liniju, a Dunga je naredio čekanje na svojoj polovici. Sve je izgledalo dobro za peterostruke svjetske prvake do 53. minute i glupog prekršaja Bastosa na Robbenu. Sneijder je nabacio, a Felipe Melo prevario svog vratara Julia Cesara za 1-1.

Nizozemci su tek sada žešće navalili, Brazilcima kao da je ponestalo snage, poglavito Kaki i Robinhu, na životu ih je održavao jedino stari, dobri Gilberto Silva. Dunga je u strahu od drugog žutog zamijenio Bastosa, koji je sve teže zadržavao Robbena. Nije bilo prigoda, ali jest kornera. I u 68. minuti akcija iz kakve obično golove primaju San Marino ili Andora: Robben je nabacio na prvu vratnicu, Kuyt prebacioravno iza leđa, a Sneijder iz blizine glavom skrenuo u mrežu za 1-2.

Ubrzo je F. Melo izgubio živce i nagazio Robbena, japanski sudac mu je ispravno pokazao izravni crveni karton i pokopao brzilske nade, pogotovo nakon što je Ooijer, koji je odlično zamijenio na zagrijavanju ozlijeđenog Mathijsena, izblokirao Kaku. Razigrao se Sneijder, kojem se otborio širok prostor, a nevjerojatno je kako Nizozemci nisu uspjeli u zavšnici kazniti iz protunapada bezglavo srljanje Brazilaca.

NIZOZEMSKA vs BRAZIL

Nizozemska

Udarci na gol: 10

Udarci u okvir: 4

Korneri: 4

Prekršaji: 20

Pretrčano metara: 97.688

Točna dodavanja: 306 (73%)

Posjed lopte: 51%

Brazil

Udarci na gol: 15

Udarci u okvir: 4

Korneri: 8

Prekršaji: 20

Pretrčano metara: 96.199

Točna dodavanja: 325 (75%)

Posjed lopte: 49%

SNEIJDER vs KAKA

Wesley Sneijder

Golovi: 1

Asistencije: 0

Udarci na gol: 4

Udarci u okvir: 3

Načinjeno prekršaja: 4

Prijeđeno metara: 9.703

Točna dodavanja: 30 (73%)

Maksimalna brzina: 23.67 km/h

Kaká

Golovi: 0

Asistencije: 0

Udarci na gol: 3

Udarci u okvir: 1

Načinjeno prekršaja: 1

Prijeđeno metara: 9.607

Točna dodavanja: 27 (75%)

Maksimalna brzina: 21.69 km/h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:43